Piata de capital din Cipru este singura bursa din Europa care inregistreaza cresteri, in contextul in care micul stat mediteraneean a fost salvat de la faliment in urma unui pachet financiar de 10 miliarde de euro. Aparent, investitorii de pe bursa cipriota nu au fost afectati de planul de taxare a depozitelor bancare, una dintre conditiile impuse de UE in schimbul acordarii ajutorului financiar.

Indicele general al Bursei din Cipru crestea cu 3,2%, in jurul orei 16, in timp ce marile burse europene inregistrau scaderi importante.

Indicele STOXX 50 care reflecta evolutia celor mai mari 50 de actiuni europene pierdea 1,7%. Bursa din Germania scadea cu 1,22%, iar principalul indice al bursei din Londra, FTSE 100, avea o scadere de 0,77%.

Si indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) aratau scaderi importante in contextul situatiei din Cipru. Indicele general al BVB scadea cu circa 1,20%, iar BET-FI pierdea 0,5%.

Ciprioti si rezidenti straini de pe insula mediteraneeana au primit in weekend o veste socanta, prin anuntul unui acord cu Uniunea Europeana (UE) cu privire la un plan de salvare in valoare de zece miliarde de euro ce include o taxa exceptionala si fara precedent asupra depozitelor bancare.

Ciprul a solicitat un ajutor european in iunie 2012, dupa ce primele doua cele mai importante banci din tara, afectate de criza, au cerut Guvernului sa le salveze, in urma unor pierderi evaluate la 4,5 miliarde de dolari.

Ciprul devine a cincea tara din zona euro care beneficiaza de un program de ajutor international.







Sursa foto: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri