Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,27%, intr-o piata unde actiunile BVB au urcat cu 3,77%, evolutia fiind determinata de propunerile Consiliului de Administratie cu privire la dividend si la repartizarea unor sume suplimentare actionarilor, scrie Mediafax.
Dupa ce marti, piata locala a evoluat contrar liniei burselor externe, in sedinta de miercuri principalii indici ai BVB au fluctuat mai vizibil doar in prima parte a zilei. In a doua parte a sedintei, piata a fost linistita, iar volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse.

"Nu cred ca putem vorbi momentan de o decuplare a pietei locale de evolutia celor externe. Evolutia pietelor din ultima perioada a fost dominata atat de tensiunile din Cipru, cat si de faptul ca exista o anumita saturatie la nivelul investitorilor dupa cresterile sustinute din ultima perioada. In perioada urmatoare ne putem astepta la o crestere a volatilitatii, odata cu apropierea sfarsitului de trimestru. In mare parte pana acum piata a urmat acelasi tipar ca si anul trecut, cand maximele au fost inregistrate in ultima parte a primului trimestru/prima parte a celui de al doilea trimestru, deci este foarte posibil ca acest scenariu sa se repete", a declarat Alexandru Pasalan, trader la firma de brokeraj NBG Securities Romania.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost cu 0,26% peste nivelul de marti, iar indicele BET-NG s-a situat cu 0,23% decat in sedinta anterioara. Indicele BET-NG reflecta evolutia titlurilor companiilor din sectorul energetic.


Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 0,76%.

Indicele extins BET-XT a stagnat, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,15% sub nivelul de marti. Indicele BET-XT include cele mai lichide 25 de actiuni romanesti, iar BET-BK reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, printre care si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Investitorii de la BVB au tranzactionat actiuni de 24,6 milioane lei (5,5 milioane euro), suma cu 38% sub rulajul de marti, cand mai multe deal-uri au ridicat lichiditatea la 39,4 milioane lei (8,9 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai tranzactionate, cu operatiuni de 12,3 milioane lei, si au asigurat jumatate din rulajul pietei. Cea mai recenta tranzactie a fost efectuata la 0,6265 lei, pret in scadere cu 0,56%.

Spre deosebire de majoritatea actiunilor, titlurile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au fost pe crestere vizibila inca din primele minute si au incheiat ziua in crestere cu 3,77%, la 22 lei. Operatiunile cu aceste titluri au depasit 1 milion de lei.

Evolutia actiunilor BVB a venit dupa ce Consiliul de Administratie al operatorului de piata a convocat actionarii pentru aprobarea distribuirii unui dividend brut de 1,1198 lei/actiune si totodata reducerea capitalului social cu 10%, de la 76,74 milioane lei la 69,06 milioane lei, prin scaderea valorii nominale a actiunilor, si distribuirea banilor respectivi actionarilor.

Astfel, actionarii ar putea incasa un dividend de 1,1198 lei/actiune si inca 1 leu/actiune din reducerea capitalului social. Suma totala primita de actionari ar fi in aceste conditii de 2,1198 lei/actiune, cu putin sub dividendul brut distribuit anul trecut, de 2,1417 lei/titlu.

Randamentul brut al sumei totale pe care actionarii ar incasa-o ar fi de 9,63%, respectiv 5,09% de la dividend si inca 4,54% pentru suma de 1 leu/actiune rezultata din reducerea capitalului social.

Propunerile Consiliul de Administratie al Bursei vor fi discutate de actionari intr-o AGA programata pentru 24/25 aprilie.

"Evolutia actiunilor BVB vine ca urmare a propunerilor Consiliului de Administratie referitoare la dividendul pe actiune si reducerea capitalului social. Pe de alta parte, cred ca evolutia de astazi a actiunilor BVB poate fi pusa si pe seama faptului ca aceste titluri sunt tranzactionate aproape de minimele istorice de la listare, iar in comparatie cu evolutia celorlalte actiuni din indicele BET, care au avut cresteri sustinute de la inceput de an, pretul titlurilor BVB a stagnat", a mai spus brokerul.

Pe ordinea de zi a AGA de la BVB figureaza si rascumpararea unui pachet de maxim 1% din actiunile proprii, la preturi cuprinse intre 19 lei si 35 de lei/unitate, titluri care vor fi alocate catre salariati si directori ai companiei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 200.000 de lei, valoare cu 22% peste rulajul de marti, de 163.000 de lei.

La inchiderea pietei de la Bucuresti, bursele de la Paris si Frankfurt avansau cu 0,7% si, respectiv, cu 1,2%, in timp ce piata de la Londra era in stagnare. Pietele sunt in asteptarea unor noi informatii privind soarta acordului pentru ajutor financiar extern destinat Ciprului, dupa ce parlamentarii de la Nicosia au respins taxa speciala asupra depozitelor bancare.

In acelasi timp, bursele din Europa Centrala si de Est au consemnat cresteri intre 0,2% si 1,8%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri