Bursa de la Bucuresti a scazut cu 1% si a pierdut castigul usor inregistrat in precedentele doua zile, intr-o piata unde cei mai multi investitori nu au intrat la tranzactionare, iar mai multe deal-uri au asigurat peste jumatate din lichiditatea totala, de 21,8 milioane lei (4,9 milioane euro), scrie Mediafax.
Piata a fost pe scadere inca din primele minute, insa cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca doar actiunile emise de 16 din cele 79 de companii listate au inregistrat rulaje de peste 30.000 de lei.

Totusi lichiditatea totala a fost salvata de mai multe deal-uri cu actiuni SIF Moldova (3 milioane lei), BRD (2,9 milioane lei), SIF Transilvania (2,8 milioane lei), Banca Transilvania (2,3 milioane lei), SIF Oltenia (1,5 milioane lei) si SIF Banat-Crisana (411.000 de lei). Astfel, deal-urile au asigurat 60% din rulajul pietei actiunilor, de 21,8 milioane lei.

Cele mai multe deal-uri au fost realizate la preturi foarte apropiate de ultimele cotatii de miercuri de pe piata principala, in timp ce actiunile SIF Transilvania au fost transferate la un pret cu 15% mai mic.

"Avand in vedere numarul tranzactiilor si emitentii pe care s-au realizat aceste deal-uri, cred ca aceste deal-uri au fost efectuate de fonduri de investitii administrate de aceeasi societate. Este posibil sa fie niste miscari intre fonduri, avand in vedere ca ne apropiem de sfarsitul primului trimestru, ceea ce ma conduce la gandul ca am mai putea asista la astfel de tranzactii si in zilele urmatoare", a declarat Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, s-a plasat cu 1,05% mai jos fata de miercuri, iar indicele BET-NG a coborat cu 1,47%. Indicele BET-NG reflecta evolutia titlurilor companiilor din sectorul energetic.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a situat cu numai 0,11% sub nivelul de la finalul sedintei precedente.

Indicele extins BET-XT a scazut cu 0,74%, in timp ce indicele extins BET-BK a coborat cu 0,5%. Indicele BET-XT include cele mai lichide 25 de actiuni romanesti, iar BET-BK reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, printre care si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Lichiditatea pietei a fost cu 11% sub rulajul de miercuri, de 24,6 milioane lei (5,5 milioane euro).

"Zile cu lichiditate slaba au mai fost luna aceasta si vor mai fi pentru ca investitorii trebuie sa aiba si o pauza. Nu trebuie dramatizata aceasta situatie, insa daca persista atunci este grav. Ma astept ca in perioada pana la adunarile generale piata sa inregistreze o lichiditate modesta, marcata uneori de tranzactii pe piata deal. Interesant va fi dupa AGA pentru ca in functie de ceea ce se decide acolo, mai ales la adunarile cu miza pe dividend sau alegeri in Consiliile de Administratie, piata se va anima din punctul de vedere al lichiditatii. Ma astept la volatilitate ridicata, ceea ce va fi pe placul investitorilor cu apetit la risc", a mai spus brokerul.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) si Fondul Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de cate 1,8 milioane lei. Titlurile bancii au incheiat ziua in scadere cu 0,27%, la 1,466 lei, iar actiunile Fondului Proprietatea au coborat cu 0,32%, la 0,6245 lei.

Un rulaj de peste 1 milion de lei au mai inregistrat si titlurile SIF Transilvania (SIF3), unde operatiunile au cumulat 1,3 milioane lei. Pretul acestor actiuni a scazut cu 0,69%, la 0,72 lei.

Omul de afaceri Constantin Fratila, fost arbitru de fotbal in Divizia A, a anuntat joi ca detine cu putin peste 5% din actiunile SIF Transilvania.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 886.000 de lei, valoare de peste patru ori mai mare decat rulajul de miercuri, de numai 200.000 de lei.

Peste jumatate din lichiditatea pietei a fost asigurata de un deal cu 4,5% din actiunile Companiei de Remocarcare Maritima Coremar (REMO), in valoare de 495.000 de lei. Tranzactia negociata a fost realizata la 0,168 lei/titlu, pret cu 1,76% peste cotatia anterioara din piata principala.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,7%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care coborau cu pana la 1,1%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri