Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,38%, dupa ce in precedentele doua sedinte a scazut cumulat cu aproape 1,5%, insa cei mai multi investitori au ramas pe pozitii de asteptare, iar lichiditatea a fost sustinuta in principal de deal-uri cu titlurile OMV Petrom, Prodplast si SIF Transilvania, scrie Mediafax.
Piata a fluctuat foarte usor inca de la deschidere, iar volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse in cazul celor mai multe actiuni. La inchiderea pietei principale, rulaje de peste 50.000 de lei inregistrau actiuni emise de 16 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"Starea aceasta este determinata de neclaritatile legate de Cipru, in privinta solutionarii complete a crizei, precum si ca urmare a trecerii datelor de referinta pentru participarea la AGA. Aceasta stare va dura o perioada mai lunga de timp, avand in vedere ca strainii au scos Bursa din Romania de pe tintele de investitii. Astfel, ne putem baza doar pe investitorii de retail si pe concentrarea actiunilor la FP", a declarat directorul general al firmei de brokeraj BT Securities, Rares Nilas.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a crescut cu 0,16%, iar indicele BET-NG a avansat cu 0,6%. Indicele BET-NG reflecta evolutia titlurilor companiilor din sectorul energetic.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 0,26% sub nivelul de la finalul saptamanii.

Indicele extins BET-XT a stagnat, iar indicele extins BET-BK a scazut foarte usor, cu 0,11%. Indicele BET-XT include cele mai lichide 25 de actiuni romanesti, iar BET-BK reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, printre care si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

"Cred ca piata va scadea dupa datele de inregistrare mult mai mult decat valoarea dividendului, deoarece o parte din cresterea actiunilor s-a facut pe interesul ridicat privind alegerile de la SIF-uri, iar la celelalte companii nu vom avea surprize asupra valorii dividendului, deci el este deja inclus in pret", a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 20,1 milioane lei (4,5 milioane euro), valoare cu 12% sub rulajul sedintei precedente, de 22,9 milioane lei (5,1 milioane euro).

Aproape 40% din lichiditatea pietei a fost asigurata de deal-uri cu titluri OMV Petrom (4,1 milioane lei), cu 8,36% din actiunile Prodplast (2,5 milioane lei) si cu titluri SIF Transilvania (cu putin peste 1 milion de lei).

Actiunile Fondului Proprietatea (FP) si SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide din piata principala, cu transferuri de 4 milioane lei si, respectiv, 1,8 milioane lei. Astfel, cele doua actiuni au sustinut aproape 30% din rulajul pietei. Pretul titlurilor Fondului Proprietatea a stagnat la 0,623 lei, iar actiunile SIF Transilvania au scazut cu 0,77%, la 0,71 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 249.000 de lei, valoare de aproape sase ori sub rulajul de vineri, de 1,4 milioane lei.

In a doua parte a zilei, cresterile de pe bursele vest-europene au incetinit, astfel ca la inchiderea pietei principale de la Bucuresti, aceste burse avansau cu pana 0,5%. In acelasi timp, pietele din Europa Centrala si de Est evoluau indecis. Cele mai vizibile variatii erau inregistrate de piata din Ungaria, care avansa cu 0,7%, in timp ce bursa din Rusia era in scadere cu 0,9%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri