Bursa de la Bucuresti a urmat linia burselor vest-europene si a scazut cu 0,84%, intr-o piata unde cei mai multi investitori au ramas pe pozitii de asteptare, iar lichiditatea a fost salvata din nou de tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea si deal-uri, scrie Mediafax.
Piata a fost pe scadere inca din primele minute, iar atentia putinilor investitori prezenti la tranzactionare a fost axata doar pe cateva actiuni. La inchiderea pietei principale, rulaje de peste 50.000 de lei inregistrau actiunile emise doar de 17 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"Piata este facuta de investitorii institutionali, iar prezenta clientilor de retail se simte foarte putin. Daca nu intra bani, retailul local este foarte mic si nu reuseste sa faca o piata, doar punctual poate misca una - doua actiuni. Daca pietele externe s-ar calma putin, este posibil sa vedem noi bani intrand pe bursa locala. Acum, in lipsa unor ordine mai consistente de cumparare si pe fondul unei decorelari intre pietele din SUA si cele din Europa, cei care vand sunt nevoiti sa duca preturile mai jos in cautarea unei contraparti. Batalia a fost pe SIF-uri, pentru locurile din Consiliile de Administratie, din aceste motive au crescut volumele si preturile actiunilor pana la datele de referinta pentru AGA, insa dupa trecerea acestor date s-a vazut ca preturile s-au corectat", a declarat Adrian Ormenisan, seful Serviciului de Intermediere din SSIF Broker.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost cu 1,14% sub nivelul de marti, iar indicele extins BET-XT a consemnat un recul de 0,94%. Indicele BET-XT include cele mai lichide 25 de actiuni romanesti.

Scaderea celor doi indici a fost accentuata de corectiile inregistrate de actiunile Bancii Transilvania (1,29%), BRD (1,61%) si OMV Petrom (1,07%), dupa ce in sedinta precedenta aceste titluri au consemnat cresteri cuprinse intre 1,38% si 1,52%. Cele trei actiuni reprezinta cumulat 60,3% din indicele BET si, respectiv, aproape 46% din indicele BET-XT.

Indicele BET-NG, titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 1,45%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 1% sub inchiderea de marti. Indicele BET-BK reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, printre care si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 0,44%.

Investitorii au realizat tranzactii de 21,2 milioane lei (4,8 milioane euro), valoare cu 41% sub rulajul de marti, de 35,9 milioane lei (8,1 milioane euro).

Dupa inchiderea pietei principale, in sistemul bursei au fost inregistrate rezultatele operatiunii prin care un executor judecatoresc a vandut actiunile Impact Developer & Contractor detinute de fondatorul dezvoltatorului imobiliar Dan Ioan Popp si de Carmen Daniela Sandulescu, titluri care reprezinta cumulat 26,13% din capitalul social al companiei.

Titlurile au fost vandute prin trei tranzactii pentru 7,2 milioane lei (1,6 milioane euro). Astfel, lichiditatea pietei actiunilor a urcat la 28,4 milioane lei (6,4 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea si titlurile SIF Oltenia au fost cele mai lichide din piata principala, cu transferuri de 12,4 milioane lei (din care un deal de 1,2 milioane lei) si, respectiv, de 1,3 milioane lei. Cea mai recenta tranzactie cu actiunile Fondului Proprietatea a fost efectuata la 0,63 lei, pret in scadere cu 0,16%, iar cotatia titlurilor SIF Oltenia a coborat cu 1,02%, la 1,45 lei.

Lichiditatea pietei a fost asigruata in proportie de 70% de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (12,4 milioane lei) si deal-uri cu titluri BRD (884.000 de lei), SIF Banat-Crisana (645.000 de lei), Transelectrica (575.000 de lei) si BVB (430.000 de lei).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 436.000 de lei, valoare cu 70% peste rulajul de marti, de 256.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,3%, in timp ce bursele din Europa Centrala si de Est evoluau incert.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri