Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 1,19% si au incheiat ziua aproape de pretul din primele zile de la listarea la Bursa, in ianuarie 2011, intr-o piata in stagnare si al carei rulaj a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele pot sedinte.
Piata a deschis ziua in scadere foarte usoara, insa dupa primele minute a trecut pe verde, pentru ca la inchdere sa revina in imediata apropiere a nivelului de miercuri. Volumele de tranzactionare au ramas, insa, concentrate doar pe cateva actiuni. Astfel, rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat doar actiunile emise de 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Investitorii au vizat actiunile Fondului Proprietatea inca din prima parte a sedintei, iar pretul a urcat usor peste 0,64 lei si a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si doua luni.

Ulterior, cresterea s-a temperat la aprozimativ 1,3%, pentru ca spre finalul sedintei sa ajunga la 1,19%. La inchiderea pietei principale, actiunile Fondului Proprietatea au fost cotate la 0,6375 lei. Un pret mai mare de inchidere decat cel de joi a fost in data de 26 ianuarie 2011, a doua zi de tranzactionare a actiunilor FP la Bursa. Atunci, titlurile au incheiat ziua la 0,64 lei.

Astfel, pretul de joi este cu 1,85% sub nivelul de la inchiderea primei sedinte a actiunilor Fondului Proprietatea la bursa, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Pretul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursa a fost in ziua listarii, cand unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/actiune.

Evolutia actiunilor Fondului Proprietatea vine si pe fondul achizitiilor derulate in ultima perioada de cel mai mare actionar, fondul american de hedgind Elliott Associates, care a ajuns sa detina aproximativ 18% din titlurile FP.

In sedinta de joi, cu actiunile Fondului Proprietatea au fost realizate tranzactii de 27,6 milioane lei, aceste titluri asigurand peste jumatate din lichiditatea pietei, de 49,3 milioane lei.

La inchiderea pietei principale, majoritatea indicilor bursieri consemnau variatii de sub 0,1%.

Cele mai vizibile variatii au fost inregistrate de indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, si indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic. Astfel, indicele BET a avansat cu 0,15%, in timp ce indicele BET-NG a incheiat cu 0,13% sub nivelul de miercuri.

"Evolutia calma a bursei poate fi pusa pe seama faptului ca in Europa urmeaza un week-end prelungit determinat de sarbatoarea Pastelui catolic, dar si pentru ca este sfarsit de trimestru. Activitatea ceva mai intensa pe anumite titluri se poate datora astazi si rearanjarilor de portofoliu. Totusi, piata ramane in continuare destul de concentrata pe un numar redus de actiuni. Motivele pentru care asistam la aceasta concentrare inca de la inceputul anului pot fi diverse, de la un dividend mai bun, pana la luptele de obtinere a unei pozitii in cadru consiliilor de administratie. Indiferent de aceste motive, efectele pe termen mediu si lung nu au cum sa fie benefice, pentru ca posibilitatile investitionale sunt din ce in ce mai limitate, iar lichiditatea unei actiuni este unul dintre primele puncte care sunt analizate inainte de a realiza o investitie", a declarat, potrivit Mediafax, Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

Investitorii au transferat in total actiuni de 49,3 milioane lei (11,2 milioane euro), valoare cu 74% peste rulajul sedintei precedente, de 28,4 milioane lei (6,4 milioane euro).

Un rulaj mai mare decat cel de joi a fost inregistrat pe 18 martie, cand operatiunile au cumulat 75 milioane lei (17 milioane euro). Atunci, aproape trei sferturi din lichiditate au fost asigurate de trei deal-uri cu 0,65% din actiunile Fondului Proprietatea, in valoare cumulata de 56 milioane lei (12,7 milioane euro).

Aproape 90% din rulajul de miercuri au reprezentat tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (27,6 milioane lei), SIF Oltenia (3,6 milioane lei) si SIF Transilvania (2,6 milioane lei), precum si deal-uri cu 0,56% din titlurile SIF Banat-Crisana (3,9 milioane lei) si cu actiuni OMV Petrom (5,4 milioane lei).

"Piata de la Bucuresti va fi in continuare ancorata la evolutiile de pe pietele internationale, chiar daca este posibil sa apara in cazul anumitor actiuni cateva neconcordante cu trendul general al pietei. Adunarile generale si trecerea datelor de inregistrare vor aduce cu siguranta ceva mai multa claritate in privinta unei directii viitoare. Riscurile principale in privinta unei posibile miscari descendente a pietei raman, dupa parea mea, in continuare cele externe, cauzate de o reinflamare a zonei euro sau a problemelor din SUA. Ultimele saptamani ne-au aratat ca in ciuda masurilor luate pana in prezent de oficialitati, economia mondiala este inca fragila", a mai spus brokerul.

Pe segmentul de piata destinat obligatiunilor au fost realizate zece deal-uri cu titluri de stat, in valoare cumulata de 57,1 milioane lei (12,9 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 101.000 de lei, valoare de patru ori sub rulajul de miercuri, de 436.000 de lei.
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,7%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est avansau, cu cel mult 1,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri