Administratorii Bursei de Valori Bucuresti au mai demis un director, in persoana lui Victor Cionga, al doilea in ultimii trei ani. Motivatiile pro si contra demiterii sunt multiple, insa un lucru ramane sigur: sefii bursei continua disputele din spatele usilor inchise, in vreme ce “spectacolul” ramane unul dezamagitor la nivelul companiilor si tranzactiilor facute din piata.
Consiliul de Administratie al Bursei a analizat activitatea lui Cionga in primele sase luni de mandat si a decis revocarea acestuia. Motivul oficial? Procesul de restructurare al BVB nu a inregistrat un progres suficient de rapid.

Neoficial? Faptul ca Cionga s-ar fi concentrat doar pe planul de reorganizare, faptul ca directorul BVB nu ar fi initiat si alte proiecte cu adevarat semnificative in afara de acesta, faptul ca si-a adus propria echipa de experti care a marit costurile de administrare si chiar si implicarea tot mai puternica a lui Stere Farmache in activitatea BVB dupa ce a plecat din functia de vicepresedinte executiv al Alpha Bank.

Potrivit unor surse din piata, in sedinta de Consiliu BVB de joi o singura persoana si-a declarat clar sustinerea pentru Victor Cionga, in vreme ce alti trei oficiali au sustinut ca executivul merita inca o sansa, sau, mai exact, acordarea unui termen de inca trei luni pana la o noua evaluare a activitatii. Board-ul BVB este alcatuit din noua membri, bancherul BCR Lucian Anghel fiind presedinte.

„La 6 luni dupa momentul preluarii integrale a functiilor, singurul lucru tangibil pe care administratorii BVB l-au avut pe masa a fost organigrama si noul regulament de functionare si organizare. Nimeni nu cerea dublarea lichiditatii sau o intreaga serie de listari pe Bursa, dar chiar si asa a fost prea putin”, au declarat sursele citate.

La randul sau, Cionga a declarat vineri ca nu a primit nicio explicatie clara cu privire la obiectivele majore pe care timp de sase luni nu si le-ar fi indeplinit.

Restructurarea unei companii cum este Bursa de Valori nu se poate face ‚heirupist’. In ceea ce priveste consilierii si firmele de consultanta si/sau avocatura externe, pot sa spun ca am apelat la acestea din doua ratiuni. Prima, pentru ca aveam nevoie de profesionisti de incredere. A doua, pentru ca acesti profesionisti - si vorbim aici atat de oameni cu o excelenta reputatie profesionala cat si de firme de renume -- au acoperit o lipsa de expertiza pe care am constatat-o in BVB, lucru asupra caruia am informat CA-ul”, afirma Cionga.

De piata isi mai aduce aminte cineva?


Oricat de indreptatita sau nu a fost insa demiterea lui Cionga, trebuie remarcat faptul ca evenimentul are loc in contextul in care chiar luna aceasta este asteptata oferta publica secundara de actiuni a Transgaz, iar pana la sfarsitul anului statul ar mai putea aduce doua companii in piata (Nuclearelectrica si Romgaz).

„Faptul ca se poate lua o asemenea decizie atat de usor este un semnal negativ, si cu atat mai mult cu cat vine in contextul in care se anunta o serie de oferte publice”, a declarat Adrian Lupsan, singurul administrator BVB care a facut public felul in care a votat in sedinta de joi (impotriva demiterii lui Cionga).

Cionga va asigura interimatul BVB in urmatoarele doua luni, insa nu este clar cine si cand va fi numit in locul acestuia, mai ales avand in vedere ca acest subiect nu a fost inca discutat in sedinta de Consiliu BVB de saptamana trecuta.

„Nimeni nu stie cum va fi ales noul director. Administorii nu stiu nici macar daca vor mai ramane in functie dupa Adunarea Actionarilor din aprilie asa ca alegerea unui nou CEO este o problema secundara in momentul de fata”, au afirmat surse din piata de capital.

Ultima data cand BVB a inlocuit un director general (Valentin Ionescu), procesul de selectie pentru noul executiv a durat circa jumatate de an.

Disputele din conducerea BVB au erodat in ultimii capitalul de imagine al pietei locale, asta in timp ce piata continua sa inregistreze tranzactii in medie de doar 6,8 milioane euro/zi, iar IPO-urile lipsesc cu desavarsire de cinci ani.

In ultima sedinta de tranzactionare de saptamana trecuta, actiunile Bursei au scazut cu 0,2%, compania fiind astfel evaluata la 161,1 milioane lei (36,4 mil. euro).

Sursa foto: uwp.edu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri