Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,25%, intr-o piata unde foarte putini investitori au fost prezenti la tranzactionare si lichiditatea a atins cel mai redus nivel din ultimele doua luni, in conditiile in care bursele europene au fost inchise in continuare cu prilejul Pastelui catolic, scrie Mediafax.
Piata a fluctuat foarte usor inca din primele minute, in prima parte a zilei tranzactiile fiind sporadice, iar rulajele extrem de reduse in cazul celor mai multe actiuni. Piata s-a mai animat usor in a doua parte a zilei, pe fondul unor ordine ceva mai mari de cumparare si cu preturi in crestere usoara, plasate in special pe actiunile Fondului Proprietatea si pe ale catorva dintre SIF-uri.

Rulaje de peste 10.000 de lei au inregistrat actiuni emise de un sfert dintre companiile listate.

"In conditiile in care pietele europene au fost inchise datorita sarbatoririi Pastelui catolic, titlurile de la BVB au avut evolutii fara noima, variatiile preturilor datorandu-se mai mult necesitatii executarii unor ordine mai mari. Mai exact, faptul ca actiunile s-au confruntat cu o lipsa acuta de lichiditate, ordinele din piata au gasit cu greu contraparte. In aceste conditii, evolutia per total a pietei a fost fara niciun sens, preturile tuturor actiunilor au variat pe tot parcursul zilei in functie de presiunea exercitata punctual intr-un moment al zilei. Chiar daca inchiderea a fost intr-un ton mai optimist fata de restul sedintei, nu cred ca putem lua in considerare ziua de astazi in anticiparea evolutiei saptamanale", a declarat Mihai Muresian, directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, si indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, erau in stagnare.

In acelasi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 0,22% peste nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a incheiat ziua in stagnare, iar indicele BET-FI a avansat cu 0,9%. BET-FI include actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Investitorii au realizat tranzactii cu actiuni de doar 5,4 milioane lei (1,2 milioane euro), valoare cu 30% mai mica decat rulajul sedintei anterioare, de 7,7 milioane lei (1,7 milioane euro). O lichiditate mai redusa decat cea de luni a fost inregistrata pe 28 ianuarie, cand transferurile au cumulat 5,3 milioane lei (1,2 milioane euro).

"Situatia de astazi nu este o noutate si cred ca va persista in viitor. Investitorii locali nu sunt suficient de multi pentru a sustine lichiditatea la un nivel acceptabil, iar in perioada cand investitorii straini nu sunt activi piata intra intr-un con de umbra", a mai spus brokerul.

Actiunile Fondului Proprietatea si SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide din piata principala, cu transferuri de doar 1,8 milioane lei si, respectiv, de .000 de lei. Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 1,35%, la 0,64 lei, iar actiunile SIF Transilvania au urcat cu 1,71%, la 0,715 lei.

Titlurile Fondului s-au apropiat, astfel, din nou de nivelurile din primele zile de tranzactionare la BVB, din ianuarie 2011.

Pretul de luni este cu 1,46% sub nivelul de la inchiderea primei sedinte a actiunilor Fondului Proprietatea la bursa, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Pretul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursa a fost in ziua listarii, cand unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/actiune.

Pe segmentul destinat obligatiunilor au fost transferate doua pachete de titluri de stat in valoare cumulata de aproape 1,1 milioane lei.

Tranzactiile de pe piata Rasdaq au cumulat 193.000 de lei, valoare aproape la jumatatea rulajului de vineri, de 356.000 de lei.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri