Vanzarea ATE Bank Romania este intarziata de cererea SIF Oltenia de a se retrage din banca si a-si recupera investitia de 300.000 de euro, odata cu divizarea institutieide credit, presedintele societatii de investitii, Tudor Ciurezu, afirmand ca isi asuma si o pierdere totala daca afacerea esueaza.
"Este o situatie mai critica cu banca. Eu am promisiunea ca vor fi cumparate tilturile SIF. La discutiile de ultima data cu persoanele din anturajul afacerii spuneau ca sunt interesati in preluarea participatiei SIF. Asteptam sa vedem", a declarat pentru Mediafax presedintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu.

Intrebat daca prin blocarea tranzactiei SIF nu risca sa piarda intreaga participatie la ATE Bank, Ciurezu a raspuns ca in afaceri "se pierde si se castiga".

In varianta in care SIF Oltenia se va adresa in instanta, se va dispune, potrivit legii societatilor comerciale, plata actiunilor la valoarea nominala rezultata din evaluarea bancii, care in prezent are patrimoniu negativ. In cazul in care tranzactia esueaza, Piraeus Bank are varianta de a prelua doar o parte din activele ATE Bank si sa ceara lichidarea institutiei de credit.

La mijlocul anului trecut, Piraeus Bank Grecia a preluat ATE Bank Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, adica si 93,27% din actiunile ATE Bank Romania. Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM detine 3,83% din actiunile ATE, in valoare nominala de 8,45 milioane lei, iar restul titlurilor sunt impartite intre 2.330 de persoane fizice si juridice (2,07% din actionariat - 4,57 milioane lei si 105 firme cu 0,84%, respectiv actiuni de 1,84 milioane lei), dintre care o participatie de 0,6% apartine SIF Oltenia.

Agentia Mediafax a relatat in luna octombrie a anului trecut ca ATE Bank Romania va fi cumparata partial de cativa investitori romani si capitalizata initial pana la 60 de milioane de euro, urmand ca in 2013 sa fie atrasi mai multi investitori, inclusiv SIF-urile.

"Avem o investitie de 300.000 de euro pe care vreau s-o recuperez. As investi intr-o banca sanatoasa, dar deocamdata vreau sa ies (...) Oricum, este acelasi lucru. De ce nu ar da 300.000 de euro pentru o tranzatie care valoreza mai mult de 1 milion de euro? Pentru ca a lichida o banca se fac cheltuieli si timpul necesar lichidarii costa", a mai spus Ciurezu.

Potrivit situatiei detaliate privind investitiile publicate de SIF Oltenia pentru finele anului trecut, participatia la ATE Bank este inregistrata cu o valoare de 354.000 de lei si nu de 300.000 de euro.

SIF Oltenia are in prezent cele mai mari participatii in sistemul bancar romanesc, in conditiile in care a ramas singura societate de investitii financiare care nu si-a lichidat detinerile de la BCR, unde mai are o cota de 6,2973% din actiunile bancii. SIF Oltenia mai detinea la finele anului trecut 4,16% din titlurile BRD - Group Societe Generale.

Raportul privind investitiile arata ca cele mai multe plasamente ale SIF Oltenia in depozite erau constituite la Banca Transilvania, respectiv 32 milioane de lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri