Investitorii straini intreaba de Romania, ei se intereseaza de piata de capital romaneasca pentru ca se uita la marimea tarii si a companiilor de aici, dar din nefericire nu vad lichiditatea, a declarat, pentru wall-street.ro, Tibor Pandi, CEO al Citi Romania.
"Piata de capital romaneasca ar putea deveni un loc interesant pentru a face profituri, nu pentru banci, ci pentru investitori, odata ce piata se dezvolta. Este esential insa ca piata sa existe, pentru ca firmele trebuie sa gaseasca alternative de finantare, nu doar prin intermediul bancilor, dar si prin obligatiuni si atragerea de capital", a mai spus Pandi.

Intrebat despre listarile asteptate in acest an pe Bursa de la Bucuresti, in special listarea Hidroelectrica, la care participa si Citi, Pandi a mentionat ca privatizarile nu sunt "o mina de aur" in Romania, dar bancile se inscriu in aceste competitii ca pentru orice alt serviciu prestat de ele.

"Avem oameni specializati pentru IPO-uri si oferim acest serviciu, bineinteles pentru un profit rezonabil. Insa, cand intram in concurenta pentru listari nu o facem pentru ca ne cer clientii asta. Pe langa comisionul pe care il obtinem pentru listare, motivul principal pentru care participam la oferte este faptul ca vedem suficienta cerere pentru acea companie. Sunt profituri suficiente ca sa genereze un interes pentru banci, dar cea mai importanta intrebare este daca aceste proiecte se vor intampla si cand", afirma Pandi.



El apreciaza ca Hidroelectrica, Romgaz si alte companii de asemenea dimensiuni sunt foarte interesante pentru investitorii straini. "Sunt multi bani care incearca sa isi gaseasca un loc pentru a fi plasati. Mediul actual este de asa natura incat ratele de dobanda sunt foarte mici, in Germania si Elvetia acestea fiind chiar negative", a avertizat CEO-ul Citi Romania.

El a explicat ca Romania este o tara care prezinta un randament foarte decent raportat la riscuri, are stabilitate politica si companiile ofera profituri solide, ceea ce este suficient ca investitorii straini sa fie interesati.

"Aceste companii mari vor fi privite de investitori, daca ajung pe Bursa, ca oportunitati interesante si vor dori sa participe la dezvoltarea pe termen lung a acestora", concluzioneaza Tibor Pandi.

Pana acum insa Guvernul nu a avut prea mare succes sa aduca pe Bursa marii giganti ai economiei si, in afara de vanzarea secundara de actiuni de la Transelectrica si cea de la Transgaz care a inceput joi, de peste cinci ani nu a mai facut niciun IPO.

Citeste un interviu exclusiv acordat wall-street.ro de Tibor Pandi despre secretele tranzactiei cu Raiffeisen.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri