Bursa de la Bucuresti s-a deculpat de evolutia burselor europene si a scazut cu 0,69%, intr-o piata unde actiunile Transgaz au crescut cu 1,53%, reusind sa se mentina aproape de pragul de 200 lei/titlu, in a treia zi a ofertei prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile companiei, scrie Mediafax.
Piata a fost pe scadere inca din primele minute, iar volumele de actiuni tranzactionate au continuat sa fie reduse. Astfel, rulaje de peste 10.000 de lei au inregistrat actiuni emise doar de o treime dintre companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost in scadere cu 0,75%, in timp ce indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,58% sub sedinta anterioara.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 0,63%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,77%, iar indicele BET-FI s-a plasat cu 0,46% sub nivelul de vineri. BET-FI include actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP).

"Se pare ca atentia investitorilor inca prezenti in piata este captata de oferta Transgaz, unde transa mica (destinata micilor investitori care subscriu sub 1.000 de actiuni - n.r.) este deja suprasubscrisa de peste doua ori. Interesul investitorilor mici este foarte mare din cauza lipsei unei oferte diversificate pe piata, astfel ca ei subscriu la Transgaz chiar in pofida faptului ca nu stiu la ce pret vor primi actiunile. Din acest punct de vedere, cel putin in cazul subscrierilor investitorilor institutionali, oferta Transgaz se apropie de cea derulata tot de stat la OMV Petrom (din vara anului 2011 - n.r.). Poate era mai bine daca se comunica zilnic un nivel al subscrierilor investitorilor institutionali si un pret aproximativ. In plus, cred ca era mai bine ca la sfarsitul ofertei investitorii de retail sa aiba posibilitatea de a-si retrage subscrierile daca nu le convine pretul final", a declarat directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

Actiunile Transgaz au crescut cu 1,53%, fiind cotate la 199 lei. Recuperarea usoara a venit dupa ce in precedentele doua sedinte, pretul a scazut cumulat cu 8,2%.

Corectia de joi si vineri a fost influentata de estimarile investitorilor ca pretul la care statul va vinde 15% din actiunile companiei va fi sub cotatia de la bursa, iar ulterior ofertei va fi o presiune la vanzare din partea celor care vor incerca sa marcheze din profit daca pretul de pe bursa va fi mai mare decat cel la care ei au cumparat titlurile in oferta.

Pretul de la bursa este cu 16,4% peste cotatia minima din oferta de vanzare si, in acelasi timp, cu 13,5% sub cotatia maxima din oferta. In sedinta de luni au fost realizate 74 de tranzactii cu actiuni Transgaz, in valoare cumulata de 139.000 de lei.

"Daca pe de o parte vedem ca investitorii au un interes ridicat de noi oportunitati pentru plasamente, pe de alta parte este interesul conducatorilor pietei de capital din Romania, care pare sa fie altul, din pacate. Nu este acela de a promova noi produse pe piata, probabil de aceea a fost si schimbat directorul general al Bursei dupa doar sase luni de mandat, iar in convocatorul pentru AGEA ideile se bat cap in cap: ba se cere aprobarea pentru participarea la majorarea capitalului social al Casei de Compensare Bucuresti, ba este propusa reducerea capitalului social al BVB, din lipsa de oportunitati de valorificare a acestuia. Este jenant ca niste brokeri sa spuna ca nu pot valorifica niste bani", a afirmat Tod.

La preturi in crestere usoara au fost transferate si actiunile Fondului Proprietatea (FP), care au avansat cu 0,47% si au testat din nou pragul de 0,64 lei. Aceste titluri au ramas in apropierea cotatiilor din prima zi de listare la Bursa, pe 25 ianuarie 2011. Operatiunile de luni cu actiunile FP au cumulat 4,2 milioane lei.

Pretul de luni este cu 1,46% sub nivelul de la inchiderea primei sedinte a actiunilor Fondului Proprietatea la bursa, de 0,6495 lei. Pretul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursa a fost in ziua listarii, cand unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/actiune.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 17,3 milioane lei (3,9 milioane euro), valoare cu 7% sub rulajul de vineri, de 18,6 milioane lei (4,2 milione euro). Aproape doua treimi din lichiditatea de luni fost asigurata de titlurile FP, precum si cinci deal-uri cu actiuni SIF Moldova (4,8 milioane lei) si o tranzactie negociata cu titluri Banca Transilvania (2,1 milioane lei).

"Din pacate, lichiditatea este foarte redusa si se poate miza mai mult pe vanzarea de titluri din portofolii si reinvestirea banilor respectivi in oferta Transgaz. Sa speram ca succesul acestei oferte va incuraja statul sa foloseasca mai frecvent piata de capital pentru valorificarea detinerilor la diferite companii si nu se va uita la bursa doar in situatii limita si cand suntem fortati de anumite constrangeri externe", a mai spus brokerul.

Deal-urile cu actiunile SIF Moldova (SIF2) au fost realizate in decurs de 9 minute la pretul de 1,5 lei, cu 0,2% peste cotatia anterioara.

Tranzactiile negociate vin dupa ce vineri actionarii au ales membrii Consiliului de Administratie, printre noii administratori figurand presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, si fiul deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc. Presedintele CA si directorul general al SIF, Costel Ceocea, si vicepresedintele CA si directorul general adjunct, Claudiu Doros, au primit, totodata, cate un nou mandat la conducerea societatii de investitii financiare.

Titlurile SIF Moldova au incheiat sedinta de luni in scadere cu 1,07%, la 1,481 lei, pe al treailea rulaj din piata principala, de 955.000 de lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 112.000 de lei, valoare cu 29% sub rulajul de vineri, de 158.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,4%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care au avansat cu cel mult 0,6%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri