La nici trei zile de la inceperea ofertei Transgaz (TGN), una dintre transele ofertei a fost deja suprasubscrisa. Micii investitori au fost si de aceasta data cei mai activi, ca si in cazul ofertei Transelectrica (TEL) de anul trecut.
Statul roman incearca sa vanda pe Bursa de la Bucuresti (BVB) 15% din Transgaz, oferta fiind impartita in trei transe: una de 85% din actiuni adresata investitorilor institutionali, si alte doua transe, de 8%, respectiv 7%, adresate investitorilor persoane fizice.

Peste 155.000 de actiuni din transa de 7% erau subscrise la jumatatea zilei de luni, investitorii de retail plasand circa 860 de ordine. Transa are in total 123.625 actiuni, ea fiind astfel subscrisa in proportie de 126%. Pe transa subscrierilor mici, investitorii pot plasa ordine cuprinse intre cel putin 10 actiuni si cel mult 1.000 de actiuni. O actiune trebuie subscrisa la pretul de 230 lei.

Cel mai probabil investitorii s-au grabit sa subscrie pe aceasta transa in primele zile pentru a beneficia de discountul maxim (5%) pe care vanzatorul il ofera persoanelor care au plasat ordine in primele trei zile.

Pe transa subscrierilor mari, reprezentand 8% din totalul actiunilor scoase la vanzare, erau plasate doua ordine pentru un total de 11.500 actiuni. Pe aceasta transa investitorii trebuie sa plaseze ordine pentru cel putini 1.001 actiuni, astfel ca subscrierea minima este de 230.230 lei.

Oferta publica secundara de la Transgaz se va desfasura in perioada 4 aprilie - 16 aprilie, ea urmand sa fie considerata inchisa cu succes daca vor fi subscrise minim 70% din actiunile oferite.

Investitorii institutionali pot subscrie actiuni in oferta la valori cuprinse intre 171 lei/titlu si 230 lei/lei titlu. Micii investitori pot subscrie doar la pretul de 230 lei/titlu, insa dupa stabilirea pretului final de oferta (in functie de ordinele plasate de jucatorii institutionali) ei vor primi un discount de 3-5% fata de acesta si diferenta de bani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri