Dupa ce si-a asigurat pozitia la conducerea SIF Moldova (SIF2), Costel Ceocea spune ca in board-ul actual nu se mai poate vorbi de “tabere”. In acelasi timp, Andrei Hrebenciuc, de asemenea ales in board-ul SIF2, este fericit ca nu s-a ajuns in situatia de la SIF Muntenia (SIF4), unde luptele dintre actionari continua de aproape un an.
“Noii investitori de la SIF Moldova si-au impus punctul de vedere iar de-aici au rezultat cele cinci schimbari din Consiliul de Administratie. Si fostul board a avut performante bune; eu si Claudiu Doros am ramas probabil pentru ca am avut o notorietate mai mare in randul actionarilor”, spune Ceocea, cel care ocupa si functia de director general SIF2.

Costel Ceocea si Claudiu Doros si-au mentinut functiile de presedinte, respectiv vicepresedinte, in cadrul SIF Moldova, dupa alegerile de vineri. Toti ceilalti cinci administratori au fost insa schimbati, locul acestora fiind luat de Horia Ciorcila, presedintele Banca Transilvania, Radu Hanga, presedinte BT Asset Management, Andrei Hrenebciuc, asistent universitar si fiu al deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, Catalin Iancu, presedintele OTP Asset Management si Octavian Radu, fondatorul Diverta.

Inainte de alegeri, principalele doua tabere ale actionarilor s-au coagulat in jurul Bancii Transilvania si in jurul omului de afaceri Mihai Rotaru, acesta din urma sustinandu-i pe Catalin Iancu si Andrei Hrebenciuc. Ceilalti administatori au avut spirjinul grupului BT.

Nu vad nicio problema sa colaboram cu cei de la Banca Transilvania. Discutiile dintre cele doua grupuri au fost oarecum exagerbate in perioada alegerilor. Acum nu se poate vorbi despre o batalie. Ma asteptam ca alegerile sa fie foarte disputate si ma bucur ca totusi nu am ajuns intr-o situatie precum la SIF Muntenia”, afirma Andrei Hrebenciuc.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro inaintea alegerilor de la SIF Moldova, Catalin Iancu afirmase ca in conducerea societatii trebuie sa existe o contrapondere la rolul crescut pe care Banca Transilvania il are la SIF Moldova si la cross-ownership-ul care se prefigureaza intre BT si SIF2. Iancu a facut astfel referire la pozitia de administrator pe care Ceocea o are in cadrul Bancii Transilvania.

„Poate ca in perioada ‚electorala’ erau acceptabile anumite declaratii, insa in momentul de fata nu putem vorbi de tensiune, suntem o conducere unitara, in aceeasi barca. Personal cred ca este un mare plus pentru societate faptul ca vom avea expertiza a doi administratori de fonduri de investii (Radu Hanga si Catalin Iancu)”, mentioneaza presedintele SIF2.

Ceocea: Sigur vor exista schimbari in politica de administrare. Hrebenciuc: Nu am un plan personal in Consiliul de Administratie


SIF Moldova se va concentra in perioada urmatoare pe scaderea portofliului de actiuni nelistate si reducerea expunerii pe sectorul financiar.

“Vom merge pe ideile care s-au conturat in urma consultarii cu actionarii acum cateva luni si in urma discutiile pe care le-am avut cu ceilalti candidati la aceste alegeri. Schimbari in politica de administrare in mod clar vor fi pentru ca si contextul este altul fata de acum cativa ani. Vom miza pe energie, care devine al doilea cel mai mare pilon investitional dupa cel financiar-bancar, iar apoi pe alte domenii cu potential, precum cel de IT sau farmaceutic. Suntem interesati si de ofertele de actiuni facute de statul roman, la Transgaz in mod special intervalul de pret a fost bine gandit”, a declarat Costel Ceocea.

SIF Moldova are in prezent doar 3,5% din totalul activelor in actiuni ale unor companii nelistate. Pentru comparatie, portofoliile de actiuni nelistate ale celorlalte SIF-uri reprezinta procente cuprinse intre 12% (SIF Basnat Crisana) si chiar 35% (SIF Oltenia) din totalul activelor.

SIF Moldova avea la sfarsitul lunii trecute 83% din active in actiuni listate, cea mai buna pondere dintre SIF-uri, pachetele avand o valoare totala de putin peste un miliard de lei.

„Spre deosebire de celelalte societati de investitii financiare, SIF2 este mult mai bine pozitionat datorita acestei lichiditati sporite care in ziua de astazi genereaza multe oportunitati in piata. Din acest motiv am si ales sa candidez aici. Nu pot spune ca am un plan personal in consiliul de administratie, insa in board au intrat oameni cu o reputatie excelenta asa ca sunt sigur ca putem face lucruri bune pentru societate”, afirma Andrei Hrebenciuc.

In ceea ce priveste programul de rascumparare a 10% din actiuni, o posibila majorare de capital si modificarea actului constitutiv in vederea scaderii cerintelor de cvorum la adunarile actionarilor, Costel Ceocea afirma ca acestea raman obiective pentru 2013.

“Sunt obiective tehnice si strategice care trebuie aplicate cat se poate de repede. Trebuie sa vorbesc si cu actualul Consiliu, insa din punctul meu de vedere ele nu trebuie excluse; eu le-as pune in discutie intr-o AGA care sa aiba loc pana in trimestrul al treilea”, a concluzionat Ceocea.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri