Asociatia Brokerilor si cinci firme de brokeraj propun actionarilor BVB scaderea cu 16% a comisioanelor percepute de Bursa la tranzactiile cu actiuni si sa respinga schimbarea politicii de tarifare care presupune o cota fixa lunara si reducerea comisioanelor variabile, scrie Mediafax.
Propunerea a fost transmisa luni Bursei de Valori Bucuresti, in ultima zi in care putea fi completata ordinea de zi a celor doua adunari generale ale actionarilor programate pentru 24/25 aprilie.

In urma cu aproape o luna, adunarea generala extraordinara a actionarilor nu s-a intrunit din lipsa de cvorum, pentru modificarea politicii tarifare a BVB, care prevedea scaderea comisioanelor variabile din valoarea tranzactiilor si introducerea unui tarif fix lunar de 3.500 lei. Atunci au fost prezenti actionari care detineau 40,15% din titluri, iar cvorumul minim este de 50% la a doua convocare.

Desi AGA pentru modificarea comisioanelor nu s-a intrunit in 13/14 martie, Consiliul de Administratie al BVB a pus din nou propunerea pe ordinea de zi a unei noi adunari generale.

Modificarea politicii de tarifare a determinat controverse atat intre membrii Consiliului de Administratie al Bursei, cat si intre firmele de brokeraj. Brokerii mici au sustinut ca noua modalitate de tarifare le va creste costurile si, intr-un final, vor fi nevoiti sa iasa din piata, in timp ce firmele mari de brokeraj au sustinut aceasta propunere, avand in vedere ca pentru ele cheltuielile urmau sa scada.

Asociatia Brokerilor, al carei presedinte este Dan Paul, actual vicepresedinte al BVB, a anuntat ca se va opune schimbarii politicii de tarifare inca dinainte de AGA din martie. Noua politica de tarifare a fost contestata chiar din luna decembrie a anului trecut, cand Bursa a avut discutii cu brokerii privind schimbarea comisioanelor.

O alta propunere a Asociatiei Brokerilor si a celor cinci firme de brokeraj pentru AGA din 24/25 aprilie este ca Bursa sa participe cu 10 milioane lei la majorarea capitalului social al Casei de Compensare Bucuresti si, totodata, ca actionarii sa imputerniceasca administratorii BVB sa suplimenteze aceasta suma cu cel mult 5 milioane lei, in functie de decizia AGA de la Casa de Compensare Bucuresti.

Anterior, Consiliul de Administratie al BVB a solicitat actionarilor imputernicire pentru participarea Bursei la majorarea capitalului social al Casei de Compensare Bucuresti cu o suma cuprinsa intre 10 si 37 milioane lei.

Totodata, Asociatia Brokerilor si cele cinci firme de brokeraj propun respingerea reducerii capitalului social al BVB cu 10%, respectiv, cu 7,6 milioane lei si distribuirea banilor catre actionari, precum si un program pentru rascumpararea unui pachet reprezentand 1% din actiunile Bursei si alocarea titlurilor respective catre actionari.

Cei sase investitori cer ca dicutiile pe aceste doua teme sa fie suspendate pana la prezentarea in adunarea generala extraordinara a actionarilor a unui plan de alocare a actiunilor si un raport al auditorului financiar al Bursei.

Alta solicitare a actionarilor respectivi este introducerea in statutul BVB a unor prevederi privind alegerea membrilor Consiliului de Administratie prin metoda votului cumulativ, care permite actionarilor minoritari intr-o companie listata sa poata pune macar un membru in CA.

Introducerea votului cumulativ a fost propusa, in luna februarie, de Consiliul BVB, insa a fost retrasa, ulterior, avand in vedere ca Bursa nu are niciun actionar majoritar, intrucat legea pietei de capital prevede un prag de 5% din drepturile de vot la bursele din Romania.

Totusi, metoda votului cumulativ a fost utilizata de actionarii BVB la alegerile pentru actualul Consiliu de Administratie derulate in ianuarie 2012.

Asociatia Brokerilor si cele cinci firme de brokeraj vor si schimbarea procedurii de alegere a presedintelui CA al Bursei, ales in prezent in AGA separat de ceilalti opt membri ai Consiliului de Administratie.

Potrivit noii propuneri, actionarii ar urma sa aleaga mai intai cei noua administratori, iar dintre acestia sa voteze presedintele, in functie de locurile vizate de candidatii pentru CA.

Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti a fost ales la inceputul anului trecut, iar din cei noua membri sase au fost sustinuti atunci de "grupul bancilor", care l-a sprijinit pe Lucian Anghel pentru functia de presedinte CA.

"Grupul bancilor" i-a sustinut atunci si pe Valerian Ionescu (BCR), Adrian Lupsan (director general adjunct la Intercapital Invest), Narcisa Oprea (avocat la Schoenherr si Asociatii), Schroll Matjaz (reprezentant al Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea) si Robert Cosmin Pana (din partea firmei de brokeraj Swiss Capital si fost angajat al BVB si al Depozitarului Central).

Ceilalti trei membri sunt fostul presedinte CA Stere Farmache, Dan Paul si Octavian Molnar (IFB Finwest).

Totodata, ordinea de zi a sedintei a fost completata si cu solicitarea SIF Moldova si SSIF Broker privind trecere la un sistem dualist de conducere, format din Directorat si Consiliu de Supraveghere.

Cei doi actionari ai Bursei controleaza putin peste 5% din actiunile operatorului pietei de capital, respectiv 4,99% SIF Moldova si 0,28% SSIF Broker.

Actionarii isi motiveaza initiativa prin necesitatea impunerii principiilor de guvernanta corporativa.

Surse din piata de capital sustin ca de la alegerile din ianuarie 2012 si pana in prezent Consiliul de Administratie s-a divizat, iar o dovada in acest sens este chiar revocarea lui Victor Cionga din functia de director general al BVB, dupa aproape sapte luni de mandat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri