Tribunalul Bucuresti a respins o cerere a avocatului Ioana Sfiraiala de anulare a unei decizii AGA de la Fondul Proprietatea din noiembrie 2010, aratand ca anularea unor decizii AGA din septembrie 2010 nu pot afecta retroactiv validitatea deciziilor luate ulterior.
"Tribunalul Bucuresti a anuntat ca s-a pronuntat in favoarea Fondului in dosarul nr. 7548/3/2011 (referitor la actiunea formulata de catre un actionar minoritar, partea litiganta, privind anularea hotararii adunarii generale extraordinare a actionarilor de modificare a Actului Constitutiv aprobata de actionari la data de 29 noiembrie 2010). In luarea acestei decizii, instanta a respins sustinerile partii litigante potrivit carora anularea unor hotarari ale actionarilor aprobate in septembrie 2010 ar trebui sa afecteze retroactiv validitatea hotararilor actionarilor aprobate dupa aceasta data. Instanta a acordat, de asemenea, Fondului cheltuieli de judecata in valoare de 65.000 lei", se arata intr-un comunicat transmis, marti, de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.

Avocatul Ioana Sfiraiala a contestat, incepand din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivand ca Franklin Templeton nu avea dreptul sa convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului. Ea a atacat in octombrie 2010 in instanta o parte din decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocand ca proiectul de modificare a actului constitutiv al societatii nu a fost publicat in termenul legal, cu 30 de zile inainte de AGA.

In prezent, pe rolul instantelor de judecata sunt inregistrate cateva zeci de dosare intre Sfiraiala si Fondul Proprietatea.

Sfiraiala chiar a obtinut la Tribunalul Bucuresti (in decembrie 2011) si, respectiv, la Curtea de Apel Bucuresti (in octombrie 2012) anularea unei hotarari AGA a Fondului din septembrie 2010 prin care compania Franklin Templeton a fost numita administrator.

Ulterior deciziei Curtii de Apel, Franklin Templeton a anuntat ca va continua sa administreze Fondului Proprietatea, in conformitate cu statutul actual, avand in vedere ca versiunea actului constitutiv la care face referire decizia instantei nu este cea in vigoare in prezent.

Desi actionarii Fondului Proprietatea au reconfirmat de doua ori deciziile AGA luate incepand cu septembrie 2010, ultima ratificare fiind pe 23 noiembrie, Sfiraiala a contestat inclusiv deciziile celei mai recente AGA.

Actionarii urmeaza sa reaprobe si sa ratifice din nou, intr-o AGA programata pentru 25/26 aprilie, toate hotararile luate in adunarile generale care au avut loc incepand din 6 septembrie 2010 si pana pe 24 aprilie 2013, inclusiv decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator al Fondului Proprietatea.

FP este o societate de investitii de tip inchis creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea, detine aproximativ 17% din actiuni. Al doilea actionar institutional al FP este compania de administrare a investitiilor City of London, care are 9,69% din actiunile Fondului.

Actiunile Fondului Proprietatea au stagnat in prima parte a sedintei bursiere de marti, fiind cotate la 0,64 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 8,82 miliarde lei (2 miliarde de euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri