Bursa de la Bucuresti a scazut usor, cu 0,25%, pentru a patra sedinta consecutiv, intr-o piata unde actiunile Transgaz (TGN) au crescut 0,5% si s-au intors la nivelul de 200 lei/titlu, in a patra zi a ofertei prin care statul vrea sa vanda 15% din titlurile companiei.
In ultimele patru sedinte indicele general al Bursei, BET-C, a scazut cumulat cu 2,4%, insa volumele de tranzactionare au fost foarte reduse in cazul celor mai multe actiuni din piata. In sedinta de marti, rulaje de peste 10.000 de lei au inregistrat actiuni emise de un sfert dintre companiile listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"Cred ca piata va iesi din starea aceasta dupa ce vor avea loc adunarile generale ale actionarilor si vom asista la o revenire a cotatiilor pana la perioada datelor de inregistrare pentru dividende (date dupa care actiunile, de regula, se corecteaza cu valoare dividendelor distribuite de companiile respective - n.r.)", a declarat seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost in scadere cu 0,4%, in timp ce indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,44% peste sedinta anterioara.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 0,29%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a stagnat, iar indicele BET-FI s-a plasat cu numai 0,12% peste nivelul de luni. BET-FI include actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Actiunile Transgaz au crescut cu 0,5% si au ajuns la pretul de 200 de lei. Aceste titluri au inceput sa revina usor inca de luni, dupa ce in precedentele doua sedinte cotatia a scazut cumulat cu 8,2%.

Corectia de joi si vineri a fost influentata de estimarile investitorilor ca pretul la care statul va vinde 15% din actiunile companiei va fi sub cotatia de la bursa, iar ulterior ofertei va fi o presiune la vanzare din partea celor care vor incerca sa marcheze din profit daca pretul de pe bursa va fi mai mare decat cel la care ei au cumparat titlurile in oferta.

Pretul de marti de la bursa este cu aproape 17% peste cotatia minima din oferta de vanzare si, in acelasi timp, cu 13% sub cotatia maxima din oferta.

In sedinta de marti au fost realizate 33 de tranzactii cu actiuni Transgaz, in valoare cumulata de 112.000 de lei.

"Actiunile Transgaz incearca sa se stabilizeze in jurul pretului de 200 lei deoarece este un pret pe care investitorii il considera echilibrat in perioada derularii ofertei. Nu ma astept la o evolutie pozitiva a cotatiei deoarece nu cred ca se asteapta cineva ca pretul din oferta sa fie unul foarte ridicat. Investitorii institutionali vor dori cu siguranta un discount fata de pretul pietei", a afirmat Necula.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 0,16%, la pretul de 0,641 lei, si s-au apropiat din nou de cotatiile din prima zi de listare la Bursa, pe 25 ianuarie 2011. Operatiunile de marti cu actiunile FP au cumulat 3,5 milioane lei.

Pretul de marti este cu 1,3% sub nivelul de la inchiderea primei sedinte a actiunilor Fondului Proprietatea la bursa, de 0,6495 lei. Cotatia maxima istorica atinsa de aceste titluri la Bursa a fost in ziua listarii, cand unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/actiune.

"Actiunea Fondul Proprietatea cred ca a ajuns intr-un punct de echilibru, iar randamentul dividendelor in acest moment cred ca nu mai lasa loc pentru o crestere semnificativa. Cred ca desi marii investitori ai Fondul Proprietatea sunt interesati sa acumuleze in continuare, nu vor forta piata in aceasta perioada, ci vor astepta un moment favorabil dupa data de inregistrare pentru dividende", a comentat brokerul.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 18,7 milioane lei (4,2 milioane euro), valoare cu 8% peste rulajul de luni, de 17,3 milioane lei (3,9 milione euro). Aproape 80% din lichiditatea de marti fost asigurata de cinci deal-uri cu 0,42% din titluri Bancii Transilvania (11,3 milioane lei) si de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (3,5 milioane lei).

Patru tranzactii negociate au fost realizate la pretul de 1,425 lei/actiune, cu doar 0,07% peste inchiderea de luni de pe piata principala si, totodata, similar celui la care luni au fost transferate, tot printr-un deal, 0,08% din actiunile bancii, pentru 2,1 milioane lei.

Totusi, cel mai mare pachet de actiuni Banca Transilvania, in valoare de 6,7 milioane lei, a fost cedat in ultimele minute ale sedintei, la pretul de 1,42 lei, cu 0,28% sub nivelul de luni.

Pe piata principala, titlurile bancii au incheiat in scadere cu 0,56%, la 1,416 lei, pe un rulaj de 596.000 de lei.

"Actiunile Bancii Transilvania sunt in topul lichiditatii prin tranzactiile deal, dar nu as spune ca avem un interes deosebit pentru vanzare sau cumparare. Probabil, aceste deal-uri vin in contextul in care a inceput oferta pentru vanzarea de obligatiuni convertibile in actiuni", a spus Necula.

Banca Transilvania a lansat marti o emisiune de obligatiuni convertibile in actiuni si cu scadenta la sapte ani, prin care vrea sa imprumute 30 milioane euro, prima etapa vizand atragerea banilor de la actionari.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de numai 49.000 de lei, valoare de peste doua ori sub rulajul de luni, de 112.000 de lei. Astfel, piata Rasdaq a consemnset cel mai redus rulaj din ultimele noua luni.

O lichiditate mai redusa decat cea de marti a fost inregistrata pe 18 iulie, cand transferurile au insumat numai 44.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Paris si Londra erau in crestere cu pana la 0,4%, iar piata de la Frankfurt era in stagnare. In acelasi timp, bursele din Europa Centrala si de Est evoluau incert.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri