Bursa de la Bucuresti a revenit pe crestere in ultima ora si a incheiat in urcare cu 0,56%, intr-o piata unde actiunile Fondului Proprietatea (FP) au recuperat o parte din corectia de luni si s-au intors spre pretul maxim istoric atins pe bursa, in ziua listarii, pe 25 ianuarie 2011.
Actiunile FP au scazut cu 0,5% in prima jumatate de ora a sedintei, urmand linia descendenta a pietei, dupa ce luni au coborat cu peste 2%, scrie Mediafax. Dupa primele 30 de minute, pretul titlurilor Fondului Proprietatea s-a intors pe verde, iar volumele de tranzactionare au inceput sa creasca.

Astfel, la inchiderea pietei principale, titlurile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,6605 lei, pret cu 0,69% peste nivelul de luni. Operatiunile cu aceste titluri au cumulat 8,2 milioane lei.

Pretul este cu 2,15% sub maximul istoric atins pe bursa in ziua listarii, cand unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/actiune. Cotatia de la finalul primei sedinte la BVB a fost de 0,6495 lei.

Scaderea de luni a venit dupa ce joi si vineri titlurile Fondului Proprietatea au avansat cumulat cu 4,7%, datorita anuntului lansarii unui program de rascumparare a cel mult 8% din actiuni.

"Pretul actiunilor Fondului Proprietatea are o motivatie sa fie mai stabil de cand a fost anuntat programul de rascumparare, avand in vedere ca este vorba de o cantitate destul de mare. Totusi, cred ca nu va face nota discordanta de mersul general al pietei atunci cand aceasta are o miscare destul de evidenta", a declarat Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

Majoritatea actiunilor de la BVB au fost tranzactionate la preturi usor sub cele de luni pana aproape de ora 16:00, cand piata a trecut pe verde, influentata de revirea burselor externe pe crestere usoara.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost cu 1,03% peste nivelul de luni, in timp ce indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a fost pe plus cu 0,92%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 1,18%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, al celor mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a crescut cu 1,11%, iar indicele BET-FI a urcat cu 1,43%. Indicele BET-FI reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si a titlurilor Fondului Proprietatea.

Actiunile Transgaz (TGN) au scazut cu 1,01%, la 197 lei, pe al optulea rulaj din piata, de 467.000 de lei.

Cu 10 minute inainte de inchiderea sedintei a fost realizat un deal de 980.000 de lei cu actiuni Transgaz. Titlurile au fost cedate la pretul de 196 lei/actiune, cu 1,51% sub inchiderea de luni.

Perioada in care investitorii au putut subscrie actiuni in oferta prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile companiei s-a incheiat marti, la ora 13:00, iar preturile la care vor fi vandute titlurile urmeaza sa fie anuntate miercuri, cand se face alocarea.

"Cred ca pe actiunile Transgaz, speculatorii au incercat sa vaneze ceva din asteptarile privind pretul la care se va face oferta", a afirmat Barbulescu.

Pretul de la finalul sedintei de marti este cu 15,2% peste cotatia minima din oferta de vanzare (171 lei/actiune) si, in acelasi timp, cu 14,34% sub cotatia maxima din oferta (230 lei/actiune).

Investitorii au tranzactionat marti actiuni de 19,5 milioane lei (4,4 milioane euro), valoare cu 13% sub rulajul de luni, de 22,4 milioane lei (5,1 milioane euro). Doua treimi din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferurile cu actiuni Fondul Proprietatea (8,2 milioane lei) si deal-uri cu titluri OMV Petrom (2,3 milioane lei), BRD (1,3 milioane lei) si Transgaz (980.000 de lei).

"Evolutia pietei a fost sustinuta in mare parte in acest an de asteptarile pentru dividende si de partile interesate sa participe la adunarile generale ale actionarilor. Odata identificate si clarificate aceste date, piata a intrat intr-o perioada de corectii usoare si de multe ori am asistat la sedinte apatice", a mai spus brokerul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de aproape 2 milioane lei, valoare cu mult peste rulajul de luni, de numai 92.000 de lei.

Peste 86% din lichiditatea pietei a fost asigurata de un deal cu 10% din actiunile firmei imobiliare de inchiriere a imobilelorl TCI Invest Cluj Napoca (TCII), pentru 1,7 milioane lei. Titlurile au fost transferate la pretul de 34,58 lei, cu 44% peste cotatia precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Paris si Frankfurt erau in crestere cu cate 0,2%, in timp ce piata de la Londra era in scadere cu 0,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri