Statul a transferat intreg pachetul de 15% din actiunile Transgaz (TGN) scos la vanzare prin oferta secundara pe Bursa, obtinand 315 milioane lei (72 milioane de euro), a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa la BVB, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.
"Pretul la care s-a adjudecat este de 179 lei pe actiune, ceea ce ne permite sa incasam 72 milioane euro. Este baza de pornire pentru celelate privatizari pe care le vom avea in acest mod", a afirmat Nita, citat de Mediafax.

Comparativ cu pretul de la inchiderea de marti, de 197 lei, investitorii institutionali au cumparat titlurile cu un discount de 9,13%.

Nita a spus ca aceasta oferta publica secundara este un succes si "un bun inceput" pentru alte listari ale pachetelor minoritare din companiile de stat.

"Asa cum anticipam, aseara s-a finalizat subscrierea la oferta noastra la Transgaz. Am avut o suprasubscriere, suntem multumiti de listare, este un success. Este un inceput bun pentru procesul de privatizare a pachetelor minoritare din companiile de stat si pentru piata de capital. Sa fie clar pentru toti cei care imi tot gasesc tot felul de chichite, vor mai urma privatizari", a mai spus Nita.

Oferta a fost suprasubscrisa pe toate cele trei transe, iar investitorii straini au cumparat 70% din titlurile scoase la vanzare.

"Este un inceput incurajator, care arata ca atunci cand exista o oferta atractiva piata de capital din Romania dispune de suficienta lichiditate. Piata de capital romaneasca avea nevoie de o poveste de success, iar listarea secundara a Transgaz a venit la momentul potrivit, ca o gura de aer proaspat. Cred, insa, ca efectele pozitive le vom simti mai bine odata cu urmatoarele listari. Sper ca acestea vor descatusa energiile latente de pe piata locala de capital si vor reda increderea ca Bursa de Valori este o alternativa viabila pentru companiile solide, dornice de finantare", a declarat Lucian Anghel, presedintele CA al BVB.

Micii investitori, care au avut alocat un pachet de 7% din titlurile scoase la vanzare, au cumparat cu un discount de 3-5%, respectiv la 173,63 lei si 170 lei, in functie de zilele in care au subscris. Acest segment a fost suprasubscris de 4,5 ori, titlurile fiind cumparate de 1258 de persoane fizice.

Pachetul de 8% destinat pentru investitorii de retail, care au subscris minim 1.001 actiuni, au cumparat titlurile la pretul de 179 lei, stabilit pentru transa investitorilor institutionali. Subscrierile pe aceasta transa au depasit de 3,5 ori numarul de titluri alocat.

Oferta a fost lansata la un pret minim de 171 lei/titlu si unul maxim de 230 lei/titlu, astfel ca statul putea incasa intre aproximativ 300 milioane lei (68 milioane euro) si 404,7 milioane lei (91 milioane euro) pentru pachetul respectiv.

"Nu cred ca s-a gandit cineva ca 230 lei este un pret realist. Un pachet atat de mare fata de lichitatea zilnica nu putea fi vandut cu prima (peste pretul din piata, n.r), ci cu discount", a afirmat Dana Mirela Ionescu, presedinte si director general al Raiffeisen Capital&Investment.

Oferta s-a derulat in perioada 4-16 aprilie. Operatiunea a fost intermediata de consortiul format firmele de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI), BT Securities si casa ceha de brokeraj Wood&Company.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri