Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,46%, iar actiunile Transgaz (TGN) au coborat cu 3,55%, dupa anuntarea preturilor la care statul a vandut un pachet reprezentand 15% din titlurile companiei, pentru 315 milioane lei (72 milioane euro), informeaza Mediafax.
Suma incasata de stat pentru pachetul de actiuni Transgaz este cu 19 milioane de euro sub valoarea maxima care putea fi obtinuta. Oferta a fost lansata la un pret minim de 171 lei/titlu si unul maxim de 230 lei/titlu, astfel ca statul putea incasa intre aproximativ 300 milioane lei (68 milioane euro) si 404,7 milioane lei (91 milioane euro) pentru pachetul respectiv.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat, miercuri, ca oferta Transgaz este un succes si "un bun inceput" pentru alte listari ale pachetelor minoritare din companiile de stat.

Statul a vandut actiunile Transgaz la preturi de 170,05 lei si, respectiv, de 173,63 lei, catre micii investitori (7% din oferta), in timp ce marii investitori de retail si investitorii institutionali au cumparat titlurile la 179 lei (93% din oferta).

Astfel, comparativ cu pretul de la inchiderea sedintei bursiere de marti, de 197 lei, micii investitori au cumparat actiunile la un discount de 13,68%, respectiv 11,86%. Pretul pentru investitorii institutionali este cu 9,13% sub cotatia de marti de pe bursa. Investitorii din Romania, Cehia si Suedia au plasat ordine pentru 70% din subscrierile realizate in oferta.

Actiunile cumparate in oferta vor putea fi tranzactionate incepand cu data de 26 aprilie, la o zi dupa decontarea tranzactiei.

Dupa anuntarea preturilor de vanzare din oferta secundara, actiunile Transgaz au coborat pe bursa cu pana la 6,1%, insa apoi au revenit si au fost cotate cu aproximativ 3,5% sub inchiderea de marti.

"Avand in vedere ca preturile de subscriere sunt cu mult mai mici decat ultima cotatie de la bursa, unii investitorii se gandesc ca aceia care au cumparat actiuni in oferta vor marca profitul inregistrat in cateva zile, punand presiune la vanzare", a declarat Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

La finalul sedintei, titlurile Transgaz au fost cotate la 190 lei, pret in scadere cu 3,55% fata de ziua anterioara. Operatiunile cu aceste titluri au cumulat 711.000 de lei.

Daca la deschiderea zilei piata a fost pe crestere usoara, dupa ora 10:45 cotatiile celor mai multe companii au inceput sa scada, insa rulajele au ramas reduse.

Astfel, la inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost in scadere cu 0,59%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 1,86% sub nivelul de marti.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 0,66%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care urmareste cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), s-a situat cu 0,65% sub ziua anterioara, iar indicele BET-FI a coborat cu 0,65%. BET-FI reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si a titlurilor Fondului Proprietatea.

Actiunile Fondului Proprietatea au fost tranzactionate la preturi in scadere usoara pana in ultima ora a sedintei. In jurul orei 15:30 cotatia s-a intors pe crestere, apropiindu-se din nou de maximul istoric, atins pe 25 ianuarie 2011, cand a fost listata compania.

Titlurile Fondului Proprietatea au incheiat sedinta de miercuri in crestere cu 0,76%, la 0,6655 lei, iar operatiunile au insumat 5,4 milioane lei. Pretul este cu 1,4% sub maximul istoric din ziua listarii, cand unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/actiune. Cotatia de la finalul primei sedinte la BVB a fost de 0,6495 lei.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de numai 14,8 milioane lei (3,4 milioane euro), valoare cu 24% sub rulajul de marti, de 19,5 milioane lei (4,4 milioane euro).

"Deocamdata piata este in asteptarea desfasurarii adunarilor generale si cred ca va mai fi animata de deciziile actionarilor. Pe de alta parte, conform zicalei «Sell in May and go away!» (Vinde in mai si pleaca! - n.r.) este posibil sa asistam la volume mici de tranzactionare in perioada iunie-iulie, investitorii pregatindu-si fortele pentru revenirea din toamna", a mai spus brokerul.

Unii investitori au fost mai activi pe segmentul destinat produselor structurate, unde au fost realizate transferuri de 5,1 milioane lei (aproape 1,2 milioane euro). Tranzactiile pe aceasta piata sunt oprite la ora 18:30, la aproape doua ore dupa inchiderea pietei actiunilor.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 91.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de marti, de aproape 2 milioane lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,7%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care erau in coborare cu pana la 1,7%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri