Pretul petrolului Brent a fost pe un trend ascendent de la inceputul anului si pana la finele primei jumatati a lunii februarie, pentru ca apoi sa intre pe un trend puternic descendent, coborand de la aproape 120 de dolari pe baril pana la cca 96-97 de dolari, in ultimele zile ale saptamanii curente.
Astfel, petrolul Brent, relevant pentru Europa, a coborat, in ultimele zile ale saptamanii curente, de la maximul pe anul in curs, inregistrat la finele primei jumatati a lunii februarie la minimul ultimelor noua luni.

"Petrolul a marcat in februarie o scadere de cca 4%; in martie a fost volatil, dar la finele lunii a avut un pret aproape egal cu cel de la inceputul acesteia; in luna aprilie (de la 1 pana pe 18 aprilie inclusiv), pretul petrolului a cazut cu cca 9,5%", a aratat Silviu Pojar, sales manager Noble Securities - sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.

In opinia sa, mai multi factori au contribuit la aceasta scadere a pretului petrolului: FMI si-a redus estimarile privind cresterea economica la nivel global si a atras atentia asupra agravarii situatiei unor tari europene; economia Chinei a crescut trimestrul trecut cu un ritm sub asteptarile analistilor si investitorilor; UE si Zona Euro au in continuare probleme structurale nerezolvate si nu dau semne ca relansarea va avea loc in curand.

Pe fondul semnalelor economice nesatisfacatoare privind economia mondiala, cele mai importante organizatii din domeniul petrolului si-au redus recent estimarile privind cererea globala de petrol pe anul in curs. Mai mult, dolarul american s-a apreciat pe toate fronturile (in special fata de Euro si Yen), fapt care scade, in general, interesul investitorilor pentru marfuri al caror pret se raporteaza la dolar.

"Este greu de crezut ca tarile mari producatoare de petrol vor fi lipsite de reactie in fata unei scaderi accelerate a pretului petrolului: sa nu uitam ca bugetele lor nationale pe anul in curs au luat in calcul anumite cotatii ale petrolului si variatii valutare in consecinta, astfel incat scaderea productiei de petrol ar putea fi considerata, in cele din urma, pentru a stimula pretul. Este cert ca economia mondiala nu are un ritm care sa sustina cotatii ale petrolului mult peste 110 de dolari pe baril si este probabil ca producatorii si investitorii sa fie considerabil afectati de un pret mult sub 100 de dolari pe baril; in jurul acestui interval se va desfasura "batalia" pe pretul petrolului in urmatoarea perioada, daca nu vor aparea alte elemente fundamentale care sa incline rapid balanta intr-o directie sau alta", a precizat Silviu Pojar.

In luna aprilie, in acelasi timp cu scaderea pretului petrolului, Leul s-a apreciat fata de Dolarul american, cu cca 3%.

Companiile petroliere prezente in Romania au operat deja ieftiniri ale carburantilor in ultima perioada: de exemplu, un anumit tip de benzina, care la data de 6 aprilie costa 5,91 lei/litru, a ajuns la 16 aprilie la 5,73 lei/litru, marcand astfel o scadere de 3,14%.

"Desigur ca aritmetica preturilor carburantilor nu presupune o relatie de dependenta exclusiva a acestora fata de pretul petrolului si de cotatia Leului fata de Dolarul american: de exemplu, accizele si TVA-ul reprezinta o cota importanta din preturile carburantilor (aproape jumatate, potrivit unor companii petroliere). Cu toate acestea, scaderea consistenta a pretului petrolului impreuna cu intarirea monedei nationale lasa loc, cel mai probabil, unei ieftiniri in continuare a carburantilor in perioada imediat urmatoare, in lipsa unor evolutii care sa determine miscari ale preturilor in sens invers pentru fiecare variabila", a mai aratat Silviu Pojar.

Casa de brokeraj Noble Securities face parte din grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding si a intrat pe piata locala la mijlocul anului trecut. Grupul detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investitii, companii de consultanta financiara si imobiliara, firme de leasing, asigurari, precum si alte companii in domeniul financiar, situate in Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri