Bursa de la Bucuresti a stagnat vineri, intr-o piata cu lichiditate salvata din nou de actiunile Fondului Proprietatea, insa corectiile inregistrate in sedintele precedente au plasat indicele general al BVB, BET-C, cu 1,7% sub nivelul din urma cu o saptamana, scrie Mediafax.
Piata a inregistrat astfel a doua saptamana consecutiva de scadere usoara si se pozitioneaza cu 3,17% sub nivelul din luna martie. Raportat la nivelul de la finele anului trecut, indicele BET-C este inca pe crestere, cu 5,58%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 1,86% in aceasta saptamana si, respectiv, cu 4,84% in luna aprilie.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 4,07% in aceasta saptamana, fiind influentat de trecerea datei dupa care cumparatorii de actiuni SIF Moldova nu mai au dreptul sa incaseze dividende din profitul de anul trecut. Dupa primele trei saptamani din aprilie, BET-FI este cu 4,8% sub nivelul din martie.

Totodata, comparativ cu nivelul de anul trecut, indicele BET-FI mai este pe plus cu numai 2,32%, in timp ce BET are inca un castig de 4,17%.

Majoritatea actiunilor de la BVB au continuat sa inregistreze rulaje foarte reduse si in aceasta saptamana. Rulajul de vineri, de 19,1 milioane lei (4,3 milioane euro), a fost cu 59% peste cel de joi, de numai 12 milioane lei (2,7 milioane euro).

Totusi, aproape 70% din lichiditatea de vineri a fost asigurata de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (11 milioane lei) si deal-uri cu titluri BRD (1,2 milioane lei) si Antibiotice Iasi (1 milion de lei).

"Cel mai probabil vom asista la o crestere a volumele in momentul cand vor fi publicate rezultatele financiare din primele trei luni ale anului, o parte din investitori restructurandu-si portofoliile", a declarat Bogdan Gherghe, analist la casa de brokeraj Tradeville.

Erste (EBS) este prima companie care va prezenta rezultatele financiare pentru primul trimestru, in data de 29 aprilie, iar restul companiilor vor publica indicatorii financiari pana pe 15 mai, inclusiv.

Sedinta de vineri a fost linistita, piata fluctuand foarte usor inca de la deschidere, in conditiile in care foarte putini investitori au intrat la tranzactionare. Rulaje de peste 10.000 de lei au inregistrat doar actiunile emise de un sfert din companiile listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.
La inchiderea pietei principale, singurele variatii mai vizibile erau inregistrate de indicii BET (al celor mai lichide zece actiuni), BET-XT (al celor mai lichide 25 de actiuni, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea), precum si de indicele BET-NG (al titlurilor companiilor din sectorul energetic).

Astfel, indicele BET s-a plasat cu 0,12% sub inchiderea de joi, iar BET-XT a fost pe plus cu numai 0,1%.

Actiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,16% peste nivelul de la finalul sedintei anterioare.

Actiunile Fondului Proprietatea au revenit pe crestere inca din primele minute si s-au apropiat din nou de maximul istoric atins in ziua listarii, pe 25 ianuarie 2011. Totusi, spre inchiderea sedintei, titlurile FP s-au intors la nivelul de joi si au incheiat ziua tot la 0,66 lei.

Cotatia este cu 2,22% sub maximul istoric din ziua listarii, cand unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/actiune. Cotatia de la finalul primei sedinte la BVB a fost de 0,6495 lei.

"Este o reactie normala a pietei ca atunci cand se incearca stabilirea unui maxim istoric, primele tentative sa nu fie reusite. Am observat ca in ultimele saptamani cumparator net a fost Elliot si incepand de la finalul saptamanii trecute a intrat si Fondul Proprietatea, prin inceperea programului de rascumparare a 8% din actiuni. Ambii cumparatori sunt interesati sa achizitioneze la un pret cat mai avantajos", a afirmat analistul.

Tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea au cumulat 11 milioane lei (2,5 milioane euro), suma reprezentand aproape 60% din lichiditatea pietei principale, de 19,1 milioane lei (4,3 milioane euro). Cel mai mare pachet de actiuni FP a fost transferat chiar in ultimele minute ale sedintei, pentru circa 3,1 milioane lei, la pretul de 0,66 lei/titlu.

Titlurile Transgaz (TGN) au avansat cu 0,53%, la 190 lei, dupa ce in precedentele cinci sedinte au coborat cumulat cu peste 7% in asteptarea preturilor din oferta pentru 15% din actiuni si dupa publicarea lor.

Cotatia de vineri este cu 11,73% si, respectiv, cu 9,43%, peste preturile la care micii investitori de retail au cumparat actiuni Transgaz in oferta secundara, de 170,05 lei si, respectiv, de 173,63 lei. In acelasi timp, pretul este cu 6,14% sub cel la care marii investitori de retail si investitorii institutionali au cumparat actiunile in oferta, de 179 lei.

Astfel, castigurile investitorilor variaza intre 6,14% si 11,73% raportat la cel mai recent pret de la bursa.

Actiunile cumparate in oferta vor putea fi tranzactionate incepand cu data de 26 aprilie, la o zi dupa decontarea tranzactiei.

Statul a vandut pachetul de 15% din actiunile Transgaz cu 315 milioane lei (72 milioane euro), suma fiind cu 19 milioane de euro sub valoarea maxima care putea fi obtinuta. Oferta a fost lansata la un pret minim de 171 lei/titlu si unul maxim de 230 lei/titlu, astfel ca statul putea incasa intre aproximativ 300 milioane lei (68 milioane euro) si 404,7 milioane lei (91 milioane euro) pentru pachetul respectiv.

"Este posibil sa observam marcari de profit din partea anumitor investitori, insa consideram ca majoritatea celor care au subscris in oferta secundara si-au setat un interval mediu si lung de timp pentru pastrarea investitiei. Cred ca intrebarea de baza este daca titlurile Transgaz sunt atractive in intervalul de pret 170-190 lei. Opinia noastra este ca sunt atractive, pretul tinta rezultat din modelul bazat pe dividende fiind de 225 lei pentru urmatoarele 12 luni", a mai spus analistul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 251.000 de lei, valoare cu 30% sub rulajul de joi, de 356.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Londra si Paris erau in crestere cu 0,3% si, respectiv, cu 1,1%, iar piata de la Paris era in stagnare. In acelasi timp, bursele din Europa Centrala si de Est evoluau incert.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri