Actionarii SIF Transilvania (SIF3) au aprobat trecerea la sistemul dualist de conducere, cu Consiliu de Supraveghere si Directorat, de la actuala forma de administrare prin Consiliu de Administratie si al carui presedinte este si director general al societatii.
Propunerea a fost aprobata sambata de actionarii SIF Transilvania intr-o adunare generala extraordinara (AGEA), unde au participat investitori care detin aproximativ 43% din titlurile societatii.

"AGEA a aprobat in proportie de 90% sa trecem la sistemul dualist si tot in proportie de 90% si 97% s-au aprobat punctele de pe ordinea de zi si de la adunarea generala ordinara. Trecerea la sistemul dualist se face dupa ce CNVM ne va da aviz pe noul Act Constitutiv in care este specificat sistemul dualist, dupa ce il vom depune la Registrul Comertului si judecatorul delegat ii da avizul. De cand judecatorul delegat va da avizul si va inregistra in evidenta la Registrul Comertului sistemul dualist si va inregistra noii administratori, din acel moment sistemul dualist intra in functiune. Speram sa obtinem avizul de la CNVM pana la sfarsitul saptamanii. Daca il obtinem joi seara, vineri il depunem la Registrul Comertului si o sa incercam sa obtinem inregistrarea cat mai rapid, avand in vedere ca saptamana cealalta vine perioada 1 - 2 mai, dar cred ca cel mai degraba, in opinia mea, dupa Paste vor fi facute toate inregistrarile", a declarat pentru Mediafax Mihai Fercala, presedintele CA si directorul general al SIF Transilvania.

SIF Transilvania este administrata inca de la infiintare, in 1992, de un Consiliu de Administratie, compus din sapte membri, cu un mandat de cate patru ani. Administratorii aleg dintre ei un presedinte al Consiliului de Administratie, care ocupa si functia de director general al SIF Transilvania, precum si un vicepresedinte al Consiliului.

Inca de la infiintarea SIF-ului, Mihai Fercala este presedinte al Consiliului de Administratie si director general al SIF Transilvania.

Potrivit unui proiect al actului constitutiv al SIF Transilvania, Consiliul de Supraveghere numeste un directorat format din minim trei membri, cu un mandat de cate patru ani, acesta putand fi reinnoit. Unul dintre cei trei membri ai Directoratului va fi numit presedinte executiv si va avea si functia de director general.

Directoratul este compus din directorii executivi ai SIF si coordoneaza activitatea de zi cu zi a societatii de investitii financiare, in timp ce Consiliul de Supravegere este compus din membrii non-executivi, alesi de actionari.

Consiliul de Supraveghere numeste membrii directoratului, le stabileste obiectivele si pachetul salarial. Consiliu are si dreptul sa concedieze membrii Directoratului daca este cazul. Actionarii SIF Transilvania au aprobat sambata si desfiintarea reprezentantelor societatii deschise in Buzau, Constanta, Sibiu si Targu Mures.

Ulterior adunarii generale extraordinare este convocata si o adunare generala ordinara pentru alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere, votarea dividenelor pe care societatea le va distribui din profitul de anul trecut si bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an.

Pentru cele 7 locuri s-au inscris 15 candidati, printre care s-au regasit actualul presedinte CA - director general Mihai Fercala, dar si fostul arbitru de fotbal in divizia A Constantin Fratila, care este in conflict de mai mult timp cu conducerea SIF.

In urma votului, doar sase candidati au primit peste 50% + 1 din drepturile de vot, iar un loc a ramas vacant. Pe pozitia ramasa libera, membrii Consiliului de Supraveghere vor coopta un membru provizoriu, dupa ce vor fi confirmati de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Astfel, din vechiul Consiliu de Administratie au fost realesi Mihai Fercala, Razvan Gavaneanu, Stefan Szabo si Gheorghe Lutac.

Gavaneanu a intrat in Consiliul de Administratie in luna decembrie, cand a fost numit administrator provizoriu si a preluat locul vancat in urma demisiei lui Valentin Rata.

Razvan Gavaneanu este fiul omului de afaceri Corneliu Gavaneanu, care detine Metaltrade si porturile Docuri si Bazinul Nou din Galati. Razvan Gavaneanu a inceput sa activeze in cadrul SIF Transilvania in luna septembrie a anului trecut, iar pana la finele lunii noiembrie a fost analist de investitii.

Ceilalti doi noi membri in Consiliul de Supraveghere sunt Dumitru Carapiti si fostul arbitru de fotbal din divizia A Constantin Fratila. Carapiti este membru in Consiliul de Supraveghere al operatorului portuar Socep, controlat de verii Niculae si Ioan Dusu, proprietarii producatorului de BCA Celco Constanta.

Intre Fratila si SIF Transilvania au aparut in 2011 o serie de divergente privind controlul Scut. Fratila sustinea ca detine indirect controlul Scut, prin participatia de la COMCM si cea de la Scut.

El a fost vicepresedinte al Consiliului de Administratie la COMCM din 2007 pana in aprilie 2011, iar in aprilie - iulie 2011 a fost membru in CA. In luna iulie a anului trecut, Fratila a fost revocat din Consiliul de Administratie, in urma divergentelor cu SIF Transilvania.

Actionarii au aprobat sambata si distribuirea de dividende in valoare cumulata de 191,1 milioane lei (43,7 milioane euro), suma reprezentand 90% din profitul record inregistrat anul trecut, de 212,4 milioane lei (47,6 milioane euro).

Astfel, actionarii vor incasa un dividend de 0,175 lei/actiune, usor peste nivelul de anul trecut, 0,1712 lei/actiune. Raportat la cel mai recent pret de la Bursa, de 0,6825 lei, randamentul dividendului brut este de 25,64%.

Totodata, in AGA a fost aprobat si bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an, care prevede un profit net de 150 milioane lei (34,3 milioane euro), cu 29% sub castigul record inregistrat anul trecut, ca urmare a cresterii cheltuielilor cu participatiile vandute.

Veniturile totale ar urma sa scada in acest an cu 6,3%, de la 320,4 milioane lei (71,9 milioane euro), la 300 milioane lei (68,7 milioane euro). In acelasi timp, cheltuielile sunt estimate sa urce cu 74%, de la 70,6 milioane lei (15,8 milioane euro), la 123 milioane lei (28,2 milioane euro).

SIF a vandut anul trecut actiuni Erste in valoare de 140,4 milioane lei, si BRD, in suma de 126,7 milioane lei, reiese din raportul anual al Consiliului de Administratie al societatii de investitii financiare. La finalul anului trecut, SIF Transilvania detinea 0,59% din actiunile Erste si 3,36% din titlurile BRD.

Societatea de investitii financiare a cumparat anul trecut actiuni de 63,3 milioane lei, majorandu-si participatiile la Fondul Proprietatea (56,8 milioane lei), Transelectrica (2,9 milioane lei), Bursa de Valori Bucuresti (2 milioane lei), Transilvania Leasing IFN (696.000 de lei) si OMV Petrom (567.000 de lei). La finalul anului trecut, SIF Transilvania detinea 0,75% din actiunile Fondului Proprietatea, 0,72% din titlurile Transelectrica, un pachet de 0,19% din actiunile OMV Petrom si 5% din titlurile BVB.

Investitiile estimate ar urma sa ajunga la 92,7 milioane lei si vor fi finantate din surse proprii ale SIF.

Din datele obtinute de SIF Transilvania de la Depozitarul Central, la finele anului trecut un pachet de 9,77% din actiuni societatii era detinut de 6,83 milioane de persoane care au fiecare mai putin de 100 de actiuni. Astfel, 7,02 milioane de romani controlau 67,82% din actiuni, iar 2.029 de persoane fizice straine aveau 0,62%. Firmele si fondurile de investitii din Romania detineau 17,6% din titluri, iar persoanele fizice straine aveau cumulat 14,58%.

Potrivit celor mai recente raportari transmise Bursei, mai multe fonduri administrate de compania Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, detin cumulat 5% din actiunile SIF Transilvania. Tot 5% din actiunile societatii sunt detinute si de Constantin Fratila impreuna cu fiica sa Maria Alexandra Fratila.

Actiunile SIF Transilvania au incheiat sedinta bursiera de vineri in crestere cu 0,22%, la 0,6825 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea societatii de investitii financiare este de aproape 745,4 milioane lei (170,7 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri