Bursa de la Bucuresti a inchis in scadere cu 0,59%, intr-o piata cu lichidate in crestere, sustinuta in proportie de 30% de un transfer deal cu actiunile Fondul Proprietatea (FP), in suma de 9,57 milioane lei, scrie Mediafax.
Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 33,51 milioane lei (7,7 milioane euro), valoare de doua ori mai mare fata de rulajul din prima parte a sedintei precedente, de 17,1 milioane lei (3,9 milioane euro).

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, s-a plasat cu 0,61% mai jos fata de miercuri, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a inchis cu 1,01% sub nivelul de referinta. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 1,08%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a scazut cu 0,6%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 1,44%.

Actiunile Fondul Proprietatea au fost suspendate de la tranzactionare pana la ora 14:50, pentru intrunirea AGA.

Actionarii Fondului au ales joi doi noi membri in Comitetul Reprezentantilor, respectiv pe fostul ambasador SUA la Bucuresti Mark Gitenstein si pe directorul general al Oracle, Sorin Mindrutescu.

O alta decizie AGA a vizat distribuirea unui dividend brut de 0,0408 lei/actiune din profitul de anul trecut, cu 5,9% peste cel acordat in 2012. Astfel, Fondul va acorda dividende in valoare cumulata de 562,1 milioane lei.

Totodata, actionarii au aprobat unele modicifari ale actului constitutiv care schimba procedura de inlocuire a administratorului unic. Astfel, mandatul administratorului nu va mai fi reinnoit automat, ci se va organiza AGA cu cel putin sase luni inainte de expirarea mandatului lui Templeton. Mandatul Templeton expira pe 29 septembrie 2014.

Actiunile Fondului Proprietatea au revenit la tranzactionare si au incheiat sedinta bursiera de joi in stagnare, la 0,66 lei, pe un rulaj de 4,27 milioane lei.

Titlurile FP au facut insa si obiectul unui transfer deal, in valoare de 9,57 milioane lei. Actiunile au fost cedate la un pret tot de 0,66 lei.

Titlurile Erste Bank (EBS) au inregistrat al doilea rulaj din piata, cu operatiuni de 6,44 milioane lei. Pretul acestor actiuni a coborat cu 0,1%, la 104 lei.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au fost de asemenea suspendate de la tranzactionare pentru intrunirea unei AGA, in care urmau sa fie alesi noi membri ai Consiliului de Administratie si sa se voteze dividendele pe care compania ar urma sa le distribuie din profitul de anul trecut. AGA nu s-a intrunit joi, la prima convocare, deoarece prezenta la vot a fost de 15,25%, fata de minimul necesar, de 50%. AGA se va derula vineri, cand nu mai este necesara o prezenta minima la vot.

Intrucat AGA nu s-a intrunit, actiunile SIF Muntenia au reintrat la tranzactionare la ora 11:20, iar titlurile au inchis la un pret de 0,73 lei, in scadere cu 2,67%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri