Sedinta AGEA de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in care trebuia sa fie discutata modificarea poliiticii tarifare nu s-a intrunit nici joi, la a doua convocare, astfel ca actionarii s-au reunit doar pentru a aproba rezultatele financiare din 2012, dividendul si bugetul pentru acest an.
Adunarea generala extraordinara nu a avut loc din lipsa de cvorum.

Pe ordinea de zi a sedintei AGEA se afla si propunera administratorilor privind reducerea capitalului social cu 10%, de la 76,74 milioane lei la 69,06 milioane lei, prin reducerea valorii nominale a actiunilor si restituirea fondurilor catre actionarilor.

De asemenea, actionarii urmau sa discute despre modificarea statutului BVB, prin schimbarea pragului de cvorum necesar pentru intrunirea adunarilor generale, precum si transferul competentei pentru stabilirea tarifelor si comisioanelor de brokeri de la AGEA la AGOA.

Consiliului de Administratie a propus scaderea comisioanelor variabile din valoarea tranzactiilor si introducerea unui tarif fix lunar. Propunerea a figurat si pe ordinea de zi a AGEA din martie, care nu a intrunit nici atunci cvorumul necesar pentru desfasurare.

Brokerii mici sustin ca noua modalitate de tarifare le va creste costurile si, intr-un final, vor fi nevoiti sa iasa din piata, in timp ce firmele mari de brokeraj sustin aceasta propunere, avand in vedere ca pentru ele cheltuielile ar urma sa scada.

Asociatia Brokerilor si cinci firme de brokeraj au propus o alta varianta actionarilor, respectiv scaderea cu 16% a comisioanelor percepute de Bursa la tranzactiile cu actiuni.

Pe ordinea de zi a AGEA figura si participarea Bursei la majorarea capitalului Casei de Compensare Bucuresti (CCB) printr-o contributie cuprinsa intre 10 milioane lei si 37 milioane lei, precum si rascumpararea unui pachet de maxim 1% din actiunile proprii.

Desi AGEA nu s-a tinut, actionarii au avut discutii aprinse in cadrul AGOA cu privire la infiintarea contrapartii centrale (CPC), iar o propunere a fost convocarea unei noi sedinte extraordinare in care sa se discute participarea Bursei la majorarea de capital la CCB, astfel incat contrapartea centrala sa poata fi infiintata.

Contrapartea centrala se va interpune in fiecare tranzacție și devine, astfel, contraparte pentru fiecare investitor, avand obligația ca la data decontarii sa le livreze banii sau titlurile respective. Astfel, riscul ca banii sau actiunile sa nu fie transferate este redus considerabil.

Potrivit lui Valerian Ionescu, membru CA al BVB, dosarele pentru infiintarea contrapartii trebuie depuse pana pe 13 septembrie.

El le-a mai spus actionarilor ca au mai existat discutii cu companii din strainatate in ceea ce priveste colaborarea pentru infiintarea contrapartii, insa aceastea nu s-au concretizat.

Potrivit reglementarilor la nivel european, contrapartea centrala va fi obligatorie pentru tranzactiile cu derivate, in prezent fiind discutii daca contrapartea centrala sa fie obligatorie si pentru tranzactiile pentru piata spot (la vedere). La nivel european, pana in luna noiembrie, contrapartile centrale trebuie sa aiba un capital de minim 7,5 milioane euro pentru pietele de derivate.

Pe de alta parte, unii actionari au solicitat conducerii Bursei sa prezinte costurile inregistrate cu consilierii angajati, iar dupa unele calcule facute de directorul financiar al BVB acestea au fost comunicate cu mentiunea ca datele prezentate sunt cu o marja de eroare. Ppresedintele CA al Bursei, Lucian Anghel, a spus ca sumele finale vor fi publicate pe site-ul Bursei.

Potrivit datelor prezentate in AGA, Bursa a cheltuit pentru partea de business 58.000 euro cu consilieri angajati cu carte de munca si 24.300 de euro pentru prestari servicii. Pentru consultanta juridica cheltuieliel au fost de 85.000 de euro anul trecut, fata de 83.000 de euro in 2011.

In adunarea generala ordinara au fost aprobate rezultatele financiare aferente anului trecut, precum si alocarea unui dividend brut de 1,1198 lei/actiune, in scadere aproape la jumatate fata de cel distribuit pentru 2011, de 2,1417 lei.

Bursa va acorda astfel dividende in suma de 8,59 milioane lei, reprezentand 95% din profitul de 9 milioane lei (2 milioane euro) obtinut anul trecut.

BVB si-a bugetat pentru acest an un profit net de 4,58 milioane de lei (1,05 milioane de euro), in scadere cu 49% fata de rezultatul de anul trecut, ca urmare a diminuarii veniturilor din dobanzi si din cauza ca nu va mai incasa dividende.

In anii trecuti, dividendele primite de la Depozitarul Central au sustinut cea mai mare parte din profit. Cifra de afaceri ar urma sa creasca in acest an cu 8%, de la 17,39 milioane lei la 18,8 milioane lei.

Totodata, Bursa mizeaza pe un profit operational de 3,36 milioane de lei, in scadere cu 18% fata de anul precedent, in special ca urmare a inregistrarii unor cheltuieli aferente reorganizarii interne.

Profitul financiar este estimat la un nivel de 2,14 milioane lei, cu 64% mai mic decat in 2012, cand s-a plasat la 6,06 milioane lei, avand in vedere faptul ca pentru 2013 nu au fost prevazute venituri din dividende de la entitatile afiliate, precum si din cauza scaderii veniturilor din dobanzi.

Veniturile din tranzactionare pentru anul 2013 au fost estimate la un nivel de 15,68 milioane de lei, in crestere cu 11% fata de anul precedent.

Potrivit proiectul de buget, Bursa se asteapta ca statul sa deruleze in 2013 oferte publice in valoare de 1,09 miliarde lei.

Printre cei mai mari actionari ai BVB sunt fondurile de investitii straine Erste si Franklin Templeton, care detin cate 5% din actiuni. Totodata, pachete similare sunt controlate si de SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Oltenia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri