Daca erau deja pe Bursa, Romgaz, Nuclearelectrica si CE Oltenia ar fi adus anul acesta investitorilor castiguri din dividende in medie de 6%, aproape cat dobanda bancara pe un an. Cele trei companii pe care statul a promis ca le va lista pe BVB in 2013 au avut anul trecut un profit net cumulat de circa 1,46 miliarde lei.

Chiar daca nu toate companiile de stat si-au anuntat inca rezultatele financiare pe anul trecut, Romgaz ramane probabil cea mai profitabila companie din sectorul public, raportand un castig net de 1,24 miliarde lei.

De cealalta parte, Nuclearelectrica are un profit de 34,5 milioane lei in 2012, cel mai mic dintre cele trei companii mentionate, in scadere cu peste 63% fata de anul anterior.

Complexul Energetic Oltenia este cea de-a treia companie pe care statul ar trebui sa o listeze in acest an, societatea inregistrand un profit net de 191,2 milioane lei in cele sapte luni de functionare din 2012. CE Oltenia a fost infiintat la 31 mai 2012 prin fuziunea complexelor energetice de la Rovinari, Turceni si Craiova cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO). Noua entitate are o cota de circa 30% din piata locala de energie electrica.

Companiile unde statul roman detine majoritatea actiunilor sunt obligate sa distribuie in fiecare an o cota de cel putin 90% din profit sub forma de dividende. Luand in calcul castigurile pe 2012 si cota minima mentionata anterior, Romgaz ar urma sa ofere in acest an un dividend de 32,5 lei/actiune, in vreme ce Nuclearelectrica si CE Oltenia vor distribui dividende de 0,1223 lei/actiune, respectiv 1,35 lei/actiune.

Dividendul Romgaz ar genera un randament de 14,4%, similar celor mai mari inregistrate anul acesta in cazul companiilor deja listate pe Bursa. De cealalta parte, randamentul dividendelor CE Oltenia ar fi unul modest, trecand cu putin de 4%, in vreme ce castigul adus de dividendele Nuclearelectrica ar fi unu practic inexistent.
(Randamentele sunt calculate avand in vedere evaluarile actiunilor Romgaz, Nuclearelectrica si CE Oltenia in portofoliul Fondul Proprietatea)

Potrivit celor mai recente declaratii ale ministrului delegat pentru Energie Constantin Nita, Nuclearelectrica urmeaza sa se listeze pe Bursa de la Bucuresti luna viitoare, in vreme ce Romgaz este asteptat pe BVB in septembrie. Statul roman ar urma sa vanda pe Bursa la sfarsitul anului si un pachet de 12% din actiunile CE Oltenia.

Daca cele trei oferte s-ar realiza, acestea ar fi primele IPO-uri de pe bursa romaneasca din ultimii cinci ani.

Vrei sa afli mai multe despre companiile care s-ar putea lista in acest an pe Bursa? Inscrie-te la Forumul Pietei de Capital pe care wall-street.ro il organizeaza pe 9 mai.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri