"Sunt in favoarea listarii pe bursa a pachetelor minoritare la companiile de stat, insa nu si majoritarea lor, deoarece aceste societat pot genera stabilitate sociala pentru generatiile urmatoare si venituri la bugetul de stat", a declarat administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, la Forumul Pietei de Capital.
De exemplu, un minim de 15% din Hidroelectrica poate insemna 3-400 de milioane de euro la capitalul companiei. Este, de asemenea, o prostie sa listezi companii de stat atat timp cat inregistreaza pierderi. Toate companiile de stat ar trebui sa treaca prin purgatoriul insolventei asa cum este cazul Hidroelectrica. Dar asta nu inseamna ca Borza ar trebui sa le administreze pe toate. Totusi, aceasta masura este singura viabila pentru performanta", a declarat Remus Borza (foto).

Forumul Pietei de Capital, un eveniment organizat de Wall-Sreet.ro in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti, Ernst&Young Romania, Sibex, SIF Muntenia, Erste Asset Management, SAI Muntenia Invest, Schoenherr si Asociatii si Sibex.

De asemenea, in opinia sa, listarea unei companii creeaza automat un plus de transparenta, iar insolventa Hidroelectrica a reprezentat o piatra de hotar, a carei listare se va realiza cel mai probabil din 2014. "Listarea poate duce si la atenuarea ingerintei factorului politic in managementul companiilor. Pana acum nu a contat calitatea profesionala, ci doar carnetul de partid. Statul va inceta sa mai fie un prost administrator atunci cand isi va da seama ca managementul privat poate aduce performanta", a spus Borza.

In continuare, partenerul Euro Insol a precizat ca isi exprima rezerve in privinta faptului "ca Romania va putea performa daca statul nu va inceta sa numeasca manageri pe cale politica (de exemplu a numit 67 de manageri la Hidroelectrica), iar companiile romanesti vor deveni in viitor un jucator important in regiune pe domeniile lor. Hidroelectrica este astazi o alta companie, fata de cea din 2012. Listarea a fost incercata si anul trecut, dar actiunea a fost anulata in instanta si bine ca s-a intamplat acest lucru. Listarea ajuta la capitalizarea unei companii, iar acest proces ar trebui urmat si de mediul privat, in conditiile in care doar 1% din companiile aflate in insolventa sunt cu capital de stat".

El spune ca, daca listarea Hidroelectrica s-ar fi realizat anul trecut, s-ar fi strans cel mult 35-40 milioane de euro in conturi. In schimb, dupa procesul de insolventa parcurs de companie, listarea va atrage aproximativ 3-400 de milioane de euro. Hidroelectrica a obtinut un profit in valoare de 50 milioane de lei in luna aprilie si un castig total de 200 milioane lei in primele 4 luni din 2013. Astfel, am realizat aproape 50% din profitul total estimat pentru 2013, de 433 milioane de lei", a mai spus administratorul judiciar al companiei. Borza a mai spus ca in primele trei luni din acest an Hidroelectrica a inregistrat o cifra de afaceri de 661 milioane de lei, in crestere cu 90 milioane de lei comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri