Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,38%, intr-o piata unde actiunile BRD (BRD) au urcat cu aproape 2%, in urma unui deal cu 0,57% din titlurile bancii, iar actiunile SIF Transilvania (SIF3) au avansat cu 4,51%, revenind dupa ce miercuri, in ziua ex-dividend, au scazut cu aproape 25%.
Piata a inceput sedinta intr-o nota linistita, actiunile SIF Transilvania fiind printre putinele care au atras atentia prin recuperarea inregistrata, dupa corectia de miercuri. Ulterior, atentia investitorilor s-a indepreptat si spre alte actiuni precum BRD, Fondul Proprietatea, celelalte patru SIF-uri, OMV Petrom, Transgaz si Banca Transilvania, conform Mediafax.

La fel ca in sedinta anterioara, lichiditatea pietei a continuat sa fie sustinuta in principal de deal-uri. Astfel, investitorii au tranzactionat in total actiuni de 66,5 milioane lei (15,4 milioane euro), valoare din care aproape doua treimi au reprezentat deal-uri din actiuni BRD (29,5 milioane lei), precum si cu titluri Fondul Proprietatea (10,2 milioane lei) si SIF Muntenia (2,2 milioane lei).

Rulajul de joi este cu putin sub rulajul de miercuri, de 68,5 milioane lei (15,8 milioane euro), care a fost asigurat in proportie de 70% de deal-uri cu actiuni Fondul Proprietatea, BRD, Banca Transilvania si SIF Transilvania.

In prima ora a sedintei de joi a fost realizat un deal cu 0,57% din actiunile BRD (28 milioane lei - 6,4 milioane euro), care initial nu i-a influentat vizibil pe investitorii, desi a fost realizat la un pret cu aproape 8% sub inchiderea de miercuri si fata de cotatia de la acel moment din piata principala.

Unii brokeri cred ca actiunile BRD au fost cumparate de investitori straini si arata ca acest deal a mai dezmortit piata, rulajele incepand sa creasca usor si pe alte titluri.

Dupa ora 11:00 pretul actiunilor BRD a inceput sa urce pe piata principala, pe volume de tranzactionare in crestere.

Punctul maxim de crestere al titlurilor BRD a fost atins in jurul orei 11:30, cand pretul a fost cu 4,54% peste inchiderea de miercuri, dupa care cresterea s-a mentinut la aproximativ 2,5%. Cele mai mari pachete de actiuni BRD au fost transferate la finalul sedintei.

La inchiderea pietei principale, actiunile BRD au fost cotate la 7,75 lei, pret in crestere cu 1,97%. Cu aceste titluri au fost realizate 62 de transferuri, in valoare cumulata de aproape 3 milioane lei.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au crescut vizibil inca din primele minute, revenind dupa corectia de aproape 25% inregistrata miercuri, in ziua din care cumparatorii acestor titluri nu mai au dreptul sa incaseze dividende pentru anul trecut.

Actiunile societatii au coborat miercuri cu 15,6 bani, sub dividendul brut pe care SIF Transilvania il va distribui din profitul inregistrat anul trecut, de 17,5 bani/titlu. Corectia era de asteptat, avand in vedere ca de regula in data ex-dividend, din care cumparatorii actiunilor nu mai au dreptul sa incaseze dividende, pretul actiunilor scade cu o valoare apropiata de cea a dividendului. SIF Transilvania va distribui dividende in valoare cumulata de 191,1 milioane lei din profitul de anul trecut, suma reprezentand 90% din castigul obtinut, de 212,2 milioane lei.

La inchiderea pietei, actiunile SIF Transilvania au fost cotate la 0,4954 lei, pret cu 4,51% peste ziua anterioara. Cu aceste titluri au fost realizate tranzactii in valoare cumulata de 2,7 milioane lei.

"Evolutia actiunilor SIF Transilvania dupa data de ex-dividend este una pozitiva nu doar din punctul de vedere al procentului de crestere, cat mai ales din punctul de vedere al volumelor. Volumele din ultimele zile arata ca interesul pentru aceste actiuni ramane ridicat", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era in crestere cu 1,39%.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,86%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,91% peste nivelul zilei anterioare.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. In acelasi timp, BET-BK include cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile si FP, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Totodata, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,55%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, avansa cu numai 0,32%.

Cu actiunile Fondului Proprietatea, de regula cele mai lichide din piata, au fost efectuate transferuri de 20,5 milioane lei, din care sapte deal-uri in valoare cumulara de aproape 10,3 milioane lei. La finalul zilei, titlurile FP au fost cotate la 0,6625 lei, pret similar celui de miercuri.

"Este posibil ca si in urmatoarea perioada sa vedem o evolutie laterala a bursei de la Bucuresti, in ciuda faptului ca pietele internationale au atins fie nivelele din anul 2007, fie noi maxime istorice. Concentrarea pe un numar redus de actiuni ramane in continuare principala problema a pietei care descurajeaza investitorii sa isi asume noi pozitii", a mai spus Niculae.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 1,56 milioane lei, valoare cu mult peste rulajul de miercuri, de doar 97.000 de lei.

Lichiditatea a fost asigurata in principal de un deal cu 0,44% din actiunile Conpet Ploiesti (COTE) in valoare de aproape 1,49 milioane lei. Titlurile au fost transferate la pretul de 38,5 lei, cu 1,58% peste pretul de miercuri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri