Economia Romaniei a urcat cu 2,1% in primul trimestru din acest an, insa evolutia pozitiva nu s-a vazut la nivelul celor mai mari zece companii de pe Bursa, care per ansamblu si-au redus profitul cu 1,6% in lunile ianuarie - martie 2013.
Institutul National de Statistica a anuntat miercuri ca produsul intern brut a crescut, in termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul IV din 2012, iar fata de primele trei luni ale anului trecut s-a majorat cu 2,1% pe seria bruta.

Datele PIB din primul trimestru au luat prin surprindere analistii, care se asteptau la o performanta mult mai slaba a economiei.

De cealalta parte, nume mari de pe Bursa de la Bucuresti precum Petrom (SNP), Fondul Proprietatea (FP), BRD sau Alro (ALR) au anuntat profituri in scadere pe T1 sau chiar trecerea pe pierdere - in cazul producatorului de aluminiu din Slatina.

Cele mai mari zece companii de pe BVB in functie de capitalizare au facut un profit net cumulat de 1,629 miliarde lei in T1 2013, fata de 1.656 miliarde lei in perioada similara de anul trecut.

Singurele companii din top 10 care au reusit sa inregistreze rezultate financiare cu adevarat pozitive in prima parte a acestui an au fost Transelectrica (dublarea profitului) si SIF Oltenia (cresterea profitului cu 80%)

In schimb, Petrom, cea mai mare si cea mai profitabila companie din Romania, a raportat la inceputul saptamanii afaceri si profit in scadere cu 4% la nivelul primului trimestru, campaniile seismice intensive din Marea Neagra punandu-si amprenta pe rezultatele grupului petrolier.

Alro. cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, isi continua seria negativa inceputa inca de la mijlocul anului trecut, si anunta pierderi de 26,8 milioane lei la trimestru, cauzate de scaderea pretului aluminiului dar si de taxele pe energie de care sefii companiei s-au plans in ultima perioada.

De asemenea, Fondul Proprietatea a ajuns la pierderi de 5,6 milioane lei de la un minus de 1,5 mil. lei in T1 2012, iar profitul BRD s-a prabusit cu 84%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri