Esti antreprenor sau lucrezi intr-o companie interesata de fuziuni si achizitii? Vrei sa afli mai multe despre piata de M&A? Participa la Conferinta M&A Outlook 2013 - Editia a V-a, miercuri, 29 mai. Inscrie-te aici.

Fondul Proprietatea vinde 1,11% din Petrom - cel mai mare plasament privat din Romania

Cel mai mare plasament privat realizat vreodata pe piata din Romania a fost incheiat la mijlocul lunii mai 2013, cand Fondul Proprietatea (FP) a reusit sa vanda 1,11% din actiunile Petrom (SNP) pentru 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro).

Fondul a vrut initial sa vanda 1,77% din actiunile SNP, insa oferta nu a fost suficienta. Plasamentul a fost realizat la pretul de 0,39 lei/actiune, cu 6% sub ultima cotatie bursiera inregistrata cu o zi inaintea anuntului oficial.

Ameropa preia Azomures

La inceputul lui 2012 grupul elvetian Ameropa Holding, unul dintre cei mai mari traderi de produse agricole din Europa, a devenit actionarul majoritar al Azomures (AZO) si a delistat compania de pe Bursa.

Elvetienii au preluat initial 75,8% din actiunile celui mai mare producator de ingrasaminte din Romania, pentru o suma inca neanuntata oficial, dar care a fost cel mai probabil cuprinsa itnre 100 si 180 mil. euro.

Ameropa a mai platit 54 milioane de euro pentru a prelua 20,62% din actiunile AZO in oferta publica realizata in vara anului trecut.

SPO Transgaz - cea mai mare oferta de actiuni din istoria Bursei

In aprilie 2013 statul a transferat intreg pachetul de 15% din actiunile Transgaz (TGN) scos la vanzare prin oferta secundara pe Bursa, obtinand 315 milioane lei (72 milioane de euro).

Aceasta a fost cea mai mare oferta de actiuni realizata in istoria Bursei de la Bucuresti.

Citeste si:

Oferta a fost suprasubscrisa pe toate cele trei transe, iar investitorii straini au cumparat 70% din titlurile scoase la vanzare.

BERD vinde Petrom la un pret identic ofertei esuate in 2011

In noiembrie 2012, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a vandut pe Bursa de la Bucuresti 0,4% din actiunile Petrom, pentru 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro). BERD a lichidat astfel 20% din actiunile pe care le detinea in cadrul Petrom, ajungand astfel sa mai detina 1,6% din capitalul companiei petroliere.

Pretul la care au fost facuta tranzactia este de 0,37 lei, cu 6,3% sub ultima cotatie de pe bursa inainte de anuntul oficial. Pretul a fost aproape identic celui din oferta publica secundara desfasurata de statul roman anul trecut (0,3708 lei), si care a esuat.

SPO Transelectrica - 37,7 milioane euro

Tot statul roman a vandut la inceputul anului trecut 15% din Transelectrica (TEL) pentru care a incasat 165 milioane lei (37,7 milioane euro).

Oferta publica secundara a inregistrat subscrieri de 125% pe transa alocata investitorilor institutionali si de 273,6% pe transa de retail.

Chiar daca interesul micilor investitori a fost de bun augur, acestia au platit un pret mai mare pentru actiunile TEL in comparatie cu investitorii institutionali, din cauza competitiei mai ridicate.

1. Care este tranzactia anului (2012 + S1 2013) in opinia dumneavoastra?

2. Cine sunt antreprenorii anului implicati intr-o tranzactie?

3. Votati cel mai dinamic investitor din piata de fuziuni si achizitii.

4. Care este, in opinia dumneavoastra, tranzactia anului in banking?


Sursa foto: Shutterstock