Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,37%, dupa ce in precedentele trei sedinte a crescut cu 0,85%, iar cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea a ajuns cu greu la 16,5 milioane lei, scrie Mediafax.
Piata a inceput sa scada inca din primele minute si, la fel ca in precedentele sedinte, rulajele au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni. Tranzactii mai mari de 20.000 de lei au fost inregistrate cu actiuni emise de doar 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"Piata locala nu reuseste sa urmeze indeaproape pietele externe din punct de vedere al evolutiei si lichiditatii, maximele istorice atinse de pietele externe fiind inca departe pentru bursa din Romania. Explicatia rezida tocmai in dimensiunea redusa a pietei romanesti si a faptului ca nu este utilizata ca parghie de finantare pentru economie. Vestea buna este ca anuntatele oferte publice ale statului, incepand chiar din luna iunie cu Nuclearelectrica, vor crea un cadru propice pentru dezvoltarea bursei romanesti si cresterea gradului de atractivitate al acesteia", a declarat Mihai Chisu, broker la Swiss Capital.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 16,5 milioane lei (3,8 milioane euro), cu 30% sub rulajul de marti, de 23,7 milioane lei (5,4 milioane euro). Peste 70% din lichiditatea de miercuri a fost asigurata de tranzactii cu actiunile Erste (4,7 milioane lei), Fondul Proprietatea (3,1 milioane lei), OMV Petrom (2 milioane lei) si Transgaz (1,8 milioane lei, din care doua deal-uri in suma de 1,3 milioane lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in scadere cu 0,27%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 0,28%.

In acelasi timp, indicele BET-FI s-a plasat cu 0,13% sub nivelul de marti. Indicele reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si a titlurilor Fondului Proprietatea (FP). Actiunile FP au incheiat ziua in crestere cu 0,84%, in timp ce titlurile celor cinci SIF-uri au scazut cu 0,07% - 1,33%.

Rulajele au scazut in cazul titlurilor SIF-urilor, cele mai tranzactionate fiind in continuare SIF Transilvania (1,5 milioane lei). Actiunile SIF Transilvania au scazut cu 0,71%, dupa ce in precedentele trei sedinte au crescut cumulat cu 6,5%.

"Sectorul SIF-urilor a inregistrat o evolutie surprinzatoare dupa trecerea datelor de dividend, recuperand in mare parte valoarea acestora. Este adevarat ca inaintea datei de dividend aceleasi SIF-uri au scazut destul de mult si rapid fata de nivelurile atinse in luna martie", a afirmat brokerul.

Cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT si BET-BK, au incheiat sedinta in scadere cu 0,37% si, respectiv, cu 0,64%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile si FP, precum si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Actiunile Fondului Proprietatea, de regula cele mai lichide din piata, au fost printre singurele al caror pret a crescut. La finalul sedintei, titlurile FP erau cotate la 0,6625 lei, pret cu 0,84% peste nivelul de marti.

"Programul de rascumparare este un argument pertinent pentru a explica evolutia constanta a titlurilor Fondului Proprietatea", a mai spus Chisu.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat titluri de numai 122.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de marti, de 1,5 milioane lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,7%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, unde corectiile au fost de pana la 0,7%. Bursa din Rusia a consemnat cea mai vizibila scadere, de 2,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri