Cel mai mare salariu din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) este de 14.000 de euro/luna, acesta fiind incasat de catre Dan Rusanu, presedintele institutiei.


Potrivit unui anunt al ASF, salariul pentru pozitia de Presedinte al ASF a fost stabilit evaluand 3 criterii:

* nivelul salarizarii din Banca Nationala a Romaniei;

* nivelul de salarizare al managementului companiilor reglementate din piata (societati de asigurari, organisme de plasament colectiv, fonduri de pensii private);

* nivelul de salarizare al autoritatilor similare din Uniunea Europeana.

Dan Radu Rusanu este unul dintre cei mai puternici lideri ai PNL. Rusanu a fost presedintele EximBank in urma cu mai bine de zece ani, atunci cand Conventia Democratica a fost la putere. El a fost ales in decembrie deputat de Hunedoara, dupa ce mandatul trecut a fost senator. Rusanu a fost secretar de stat in Ministerul Finantelor in perioada 1996 – 1998.

Consiliul ASF a decis inca de la infiintare eliminarea sporurilor acordate membrilor conducerii de natura sa distorsioneze politica salariala si care au contribuit la exagerarile salariale in fostele autoritati (spre exemplu indemnizatia pentru fiecare sedinta de Consiliu).

“Conducerea ASF este supusa la o serie de limitari, neavand dreptul la nicio alta activitate remunerata in afara celor didactice”, se mentioneaza intr-un raport al ASF. Totodata, in cazul intreruperii mandatului membrilor conducerii inainte de termen, acestia nu vor beneficia de plati compensatorii

Oficialii Autoritatii au tinut sa mentioneze ca ASF nu a platit niciun salariu compensatoriu membrilor conducerii CNVM, CSSPP si CSA, deoarece compensarea acestora s-a facut pana la data infiintarii ASF, pe baza contractelor avute cu fostele autoritati.

“Salariile compensatorii achitate fostilor conducatori ai autoritatilor comasate in ASF (pana la 9 salarii in cazul CNVM sau pana la 19 salarii in cazul CSA) au fost platite de catre fostele entitati conform contractelor incheiate la inceputul mandatelor cu acestea.

Conducatorii fostelor autoritati, aprobati de Parlamentul Romaniei pentru a face parte din conducerea executiva sau neexecutiva a ASF, nu vor primi salarii compensatorii in cazul in care mandatul lor va fi incheiat inainte de termenul contractual”, spun reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara.

ASF este o institutie de stat autofinantata, veniturile fiind obtinute in principal din cote aplicate asupra pe tranzactiilor pe piata de capital, din taxele de autorizare si functionare aplicate sau din amenzi aplicate societatilor autorizate, supravegheate si reglementate.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri