AGA Transelectrica a stabilit remuneratii brute lunare cuprinse intre 6.800 de lei (1.500 euro) si 38.000 de lei (8.800 euro) pentru directorii companiei si de 7.000 lei (1.600 euro) net pe luna pentru membrii CS, la o zi dupa ce premierul Ponta a anuntat plafonarea salariilor in societatile de stat.
Membrii Consiliului de Supraveghere desemnati in comitetele consultative vor primi inca 3.000 de lei net/luna.

"Remuneratiile sunt provizorii si urmeaza o alta AGA in care sa se definitiveze, in functie de un plan de administrare. AGA respectiva ar trebui sa fie convocata cam in trei luni", au declarat pentru Mediafax surse prezente la AGA.

Guvernul a decis, miercuri, printr-o ordonanta de urgenta, sa limiteze salariile directorilor din companii de stat la un nivel reprezentand de sase ori salariul mediu brut in ramura respectiva.

Potrivit unei liste prezentate miercuri de Guvern, indemnizatia de manager la Transelectrica este de 19.500 lei/luna (4.500 de euro), iar in cazul membrilor Consiliului de Supraveghere este de 3.900 lei/luna (900 de euro).

Premierul Victor Ponta a aratat ca decizia de limitare a salariilor directorilor din companii de stat va fi aplicata odata cu publicarea ordonantei in Monitorul Oficial, iar contractele deja incheiate pot fi renegociate fara insa sa existe "un instrument coercitiv", explicand ca "ce s-a incheiat, s-a incheiat".

Pe langa stabilirea remuneratiilor sefilor Transelectrica, actionarii au decis, joi, si inlocuirea a patru din cei sapte membri ai Consiliului de Supraveghere, la doua luni si jumatate de la numirea in functie. Consiliul de Supraveghere a fost ales prin metoda votului cumulativ, care permite actionarilor minoritari intr-o companie listata sa poata avea macar un membru in Consiliu.

Noii membri in Consiliul de Supraveghere sunt Ion Toni Teau (director general Lasselsberger), Dan Sandu (presedinte MKB Nextebank), Stefan Doru Bucataru (fost director general al Teraplast), Gheorghe Diaconu (director in Transelectrica).

Din vechiul Consiliu au ramas in functie Ovidiu-Petrisor Artopolescu (fost manager la Microsoft Romania si fost secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor), Andrei Mihai Pogonaru (fiul omului de afaceri Florin Pogonaru, care a fost sustinut de SIF Oltenia) si Radu Bugica (sustinut de Fondul Proprietatea).

Din fostul Consiliu de Supraveghere al Transelectrica, desemnat la mijlocul lunii martie, nu au mai fost alesi Dumitru Pirvulescu (fost secretar general adjunct in Ministerul Economiei, retinut in septembrie pentru 24 ore intr-un dosar de abuz in serviciu si luare de mita), Adrian Gheorghe Costin (fost director in Autoritatea Nationala a Vamilor), Andrei Petrisor Maioreanu (inginer la Hidrocentrale Targu-Jiu, din Hidroelectrica) si Radu Puchiu (consilier la Cancelaria premierului).

Pentru alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere, Ministerul Finantelor Publice a propus 20 de persoane, printre acestia numarandu-se fosti si actuali directori din AAAS, Nuclearelectrica, BCR sau E.ON Romania si un fost asociat al ministrului Dan Sova.

Transelectrica este operatorul sistemului national de transport al energiei, iar statul controelaza prin Ministerul Finantelor Publice 58,69% din actiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din actiuni, iar SIF Oltenia detine 6,3%.

Actiunile Transelectrica au incheiat sedinta bursiera de miercuri in crestere cu 0,59%, la 13,69 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 1,003 miliarde lei (231,7 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri