Bursa a scazut joi cu 0,45%, pentru a doua zi consecutiv, intr-o piata unde tranzactiile mai ridicate cu actiunile Fondul Proprietatea si OMV Petrom, precum si cateva deal-uri cu SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana si BRD au dus lichiditatea la 32,5 milioane lei.
Piata a inceput sa scada inca din primele minute ale sedintei de miercuri, dupa trei sesiuni in care a avansat cu 0,8%.

La fel ca in precedentele sedinte, rulajele au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni, astfel ca la finalul sesiunii de joi, tranzactii mai mari de 50.000 de lei inregistrau titluri emise doar de 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 32,5 milioane lei (7,5 milioane euro), valoare dubla fata de rulajul de miercuri, de 16,5 milioane lei. Aproape 88% din lichiditatea de joi a fost asigurata de tranzactii cu actiunile Fondul Proprietatea (16,8 milioane lei, din care deal-uri de 7,7 milioane lei), OMV Petrom (6,4 milioane lei, din care doua deal-uri de 2,3 milioane lei) si deal-uri cu titluri BRD (2 milioane lei), SIF Banat-Crisana (1,7 milioane lei) si SIF Oltenia (1,4 milioane lei).

"Cel mai probabil, pe actiunile Fondului Proprietatea si OMV Petrom cel mai mult isi fac simtita prezenta Elliott (cel mai mare actionar al FP - n.r.) si, respectiv, fonduri administrate de Franklin Templeton (care au fost cei mai importanti cumparatori de actiuni Petrom in ultimele luni - n.r.). Pe restul sectorului blue chips (al actiunilor de regula lichide - n.r.) sunt investitorii romanii, cu perspective de cele mai multe ori speculative", a declarat Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, si indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, au incheiat ziua in scadere cu cate 0,44%.

In acelasi timp, indicele BET-FI a stagnat la nivelul de miercuri. Indicele reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si a titlurilor Fondului Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-XT a scazut cu 0,22%, iar indicele extins BET-BK a incheiat in imediata apropiere a nivelului de miercuri.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile si FP, precum si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

"Pe o astfel de conjunctura este greu sa faci estimari privind evolutia pietei, pentru ca este posibil orice. Faptul ca avem parte de o oarecare stabilitate interna, vizibila si in afara, ne-a asigurat un echilibru decent, dar nu suficient pentru a atrage privirile investitorilor straini. Cred ca in majoritatea cazurilor volumele vor continua sa inregistreze tot cele mai vizibile actiuni de pana acum, respectiv SIF-urile, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Banca Transilvania, BRD si Transgaz. Mai mult ca sigur vor mai rasari si companii uitate care ar putea veni cu informatii notabile si care le-ar putea atrage repede atentia speculatorilor", a mai spus Barbulescu.

Actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu 0,91%, la 0,6565 lei, iar titlurile OMV Petrom au coborat cu 0,64%, fiind cotate la 0,4192 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 152.000 de lei, valoare cu 25% peste rulajul de 122.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,6%, revenind usor dupa ce la deschidere au fost pe rosu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri