Bursa de la Bucuresti a incheiat ziua in stagnare, intr-o piata unde titlurile Erste (EBS), Fondul Proprietatea (FP), Transgaz (TGN), BRD (BRD) si cateva deal-uri au asigurat peste 80% din rulajul de numai 16,6 milioane lei, scrie Mediafax.
Piata a oscilat usor in prima ora de tranzactionare, iar apoi a ramas pe scadere usoara, iar volumele de tranzactionare au fost foarte reduse in cazul celor mai multe actiuni. Astfel, la inchiderea pietei principale, rulaje de peste 50.000 de lei inregistrau actiuni emise doar de 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

La finalul sedintei, indicele general al BVB, BET-C, era cu numai 0,07% sub nivelul de luni.

"Toate pietele sunt volatile in aceasta perioada, se speculeaza ca Fed-ul (banca centrala din SUA - n.r.) va reduce programul QE (de stimulare a economiei - n.r.) in perioada urmatoare. In acelasi timp, randamentele titlurilor de stat americane au inceput sa creasca si se pare ca incep sa iasa ceva bani de pe pietele emergente. Totodata, protestele din Turcia nu ajuta defel. Pe plan local, este posibil sa vedem ceva volume daca mai scad preturile", a afirmat un broker.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 16,6 milioane lei (3,7 milioane euro), valoare cu 20% sub rulajul sedintei precedente, de 20,8 milioane lei (4,7 milioane euro). Peste 80% din lichiditatea de marti a fost asigurata de transferuri cu titlurile Erste (3,8 milioane lei), Fondul Proprietatea (3,8 milioane lei), BRD (2,4 milioane lei, din care un deal de 482.000 de lei), Transgaz (1,5 milioane lei) si tranzactii negociate cu titluri Banca Transilvania (908.000 de lei), OMV Petrom (830.000 de lei) si Antibiotice Iasi (282.000 de lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,27%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,28%.

Indicele extins BET-XT a urcat cu 0,31%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,38% peste inchiderea de luni.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,48%.

Actiunile BRD au scazut cu 0,98%, in timp ce titlurile Bancii Transilvania au revenit pe verde chiar pe finalul sedintei si au incheiat pe plus cu 0,33%. In sedinta precedenta, titlurile BRD si actiunile Bancii Transilvania au urcat cu 2,25% si, respectiv, cu 2,11%, ducand majoritatea indicilor bursieri pe verde, dupa trei sedinte consecutive incheiate pe rosu.

Brokerul citat opineaza ca in perioada urmatoare actiunile OMV Petrom, BRD si Condmag (COMI) s-ar putea numara printre titlurile vizate de investitori. El crede ca actiunile OMV Petrom sunt la un pret relativ mic din punct de vedere al factorilor fundamentali, in timp ce celalate doua titluri au potential de revenire in 2013, tot pe baze fundamentale.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 260.000 de lei, valoare de cinci ori sub rulajul de luni, de 1,3 milioane lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,6%, linia fiind urmata si de pietele din Europa Centrala si de Est, care avansau cu cel mult 1,5%. Evolutia pietelor a fost sustinuta de declaratia unui oficial al Rezervei Federale americane (Fed) ca institutia este dedicata masurilor de stimulare a economiei. Pietele vest-europene au revenit pe verde inca de la deschidere, dupa ce luni au atins cel mai redus nivel din ultima luna.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri