Bursa de la Bucuresti a incheiat sedinta in scadere foarte usoara, cu doar 0,13%, intr-o piata unde cei mai multi investitori au preferat sa nu tranzactioneze, iar transferurile cu actiunile Erste si Fondul Proprietatea au asigurat trei sferturi din rulajul de doar 17 milioane lei.
Piata locala a deschis ziua in scadere usoara, continuand sa urmeze evolutia burselor externe si sa inregistreze o noua zi pe rosu. La fel ca in sedintele precedente, cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca rulajele au fost reduse in cazul majoritatii actiunilor. Dupa ora 15:30, preturile au inceput sa revina pe crestere, pentru ca in ultimul sfert de ora de tranzactionare majoritatea indicilor de la BVB sa fie usor pe verde.

Revenirea pietei de la Bucuresti a fost in linie cu miscarea inregistrata de bursele externe, dupa publicarea unor date despre piata muncii din SUA.

La inchiderea pietei principale, indicele general al pietei de la Bucuresti, BET-C, s-a plasat cu 0,13% sub nivelul de joi. Astfel, corectia din ultimele trei sedinte a ajuns la 1,64%.

Indicele BET-C este, astfel, cu 0,94% sub nivelul din luna mai si, totodata, cu 4,13% peste cel de la finele anului trecut.

"Dupa cresterile importante de dupa perioada ex-dividend (de la care cumparatorii actiunilor nu mai au drept sa incaseze dividendele distribuite din profitul de anul trecut - n.r.), piata locala s-a corelat cu evolutiile pietelor internationale, care s-au corectat pe marginea comentariilor presedintelui Fed (banca centrala a SUA - n.r.) despre continuarea programului de stimulare economica si a declaratiilor primului ministru japonez in privinta programului de crestere economica. Am inceput sa vedem temeri mai mari in privinta evolutiei pietelor de actiuni si atunci marcarea de profit s-a manifestat imediat. Pe piata locala investitorii care au fost entuziasti in ultimele saptamani au mai marcat din profituri si adopta ca de obicei o atitudine «wait and see», iar cand vor vedea din nou o evolutie sustinuta pe pietele internationale vor reveni in piata. Momentan, vedem din cand in cand unii mari investitori de portofoliu de pe bursa locala care achizitioneaza pachete in companiile mari, iar in lipsa acestora volumele tranzactionate scad drastic", a declarat pentru Mediafax seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

In ultima perioada fonduri de investitii administrate de Franklin Templeton au cumparat constant pachete de actiuni OMV Petrom, iar Fondul Proprietatea a rascumparat zilnic titluri proprii.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu doar 0,11%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,5%.

Indicele extins BET-XT a avansat foarte usor, cu 0,1%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,14% peste ziua precedenta.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut nesemnificativ, cu 0,09%.

Desi preturile celor mai multe actiuni au continuat sa scada, cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat titluri emise doar de 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Lichiditatea de vineri, de 17 milioane lei (3,8 milioane euro), este cu 28% sub cea de joi, de 23,7 milioane lei (5,3 milioane euro).

"Avand in vedere perioada de vara, cred ca volumele tranzactionate nu vor fi ridicate si vom vedea probabil o perioada de stabilizare a preturilor intr-un interval de variatie nu foarte amplu. Desigur, in functie de deciziile oficialilor Fed si ai Bancii Centrale Europene, dar si de indicatorii macroeconomici inregistrati in tarile dezvoltate, pietele pot reactiona mai violent si putem iesi din tiparul clasic al acestei perioade. In aceasta perioada soarta pietelor de actiuni depinde de lichiditatile pe care bancile centrale sunt dispuse sa le foloseasca in continuare pentru stimularea ritmului de crestere economica", a afirmat brokerul.

Actiunile Erste si titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 7 milioane lei si, respectiv, de 5,5 milioane lei. Astfel, cele doua actiuni au asigurat trei sferturi din rulajul pietei.

Market makerii pentru actiunile Erste au tinut cotatia acestor titluri la un nivel apropiat de cel de la Viena, astfel ca pretul a stagnat la 109 lei (24,11 euro). Pe piata de la Viena, cotatia titlurilor Erste a crescut cu 1,84%, la 24,09 euro.
"Volumele mai ridicate de actiuni Erste Bank tranzactionate in ultima perioada se pot datora unor investitori institutionali care incearca sa reduca expunerea in contextual actual. Vom vedea la momentul raportarii portofoliilor SIF-urilor daca si acestea s-au numarat printre acesti investitori", a mai spus Necula.

Actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu 1,24%, la 0,635 lei, si au atins cel mai redus nivel din 15 mai. La acea data, unele tranzactii au fost realizate la 0,6245 lei/actiune.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 990.000 de lei, valoare cu 20% peste rulajul de joi, de 826.000 de lei.

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,6%, sustinute de publicarea unor date despre piata muncii din SUA. Desi numarul de locuri de munca nou create a crescut peste estimari in luna mai, somajul a depasit asteptarile analistilor. Investitorii au asteptat publicarea acestor date avand in vedere comentariile presedintelui Rezervei Federale, Ben Bernanke, cu privire la o posibila reducere a programului de achizitii de obligatiuni din piata daca piata muncii se va ameliora in mod real si sustenabil.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri