Oferta prin care Nuclearelectrica vrea sa emita si sa vanda pe bursa 10% din actiuni va avea o structura apropiata celei prin care statul a cedat in luna aprilie 15% din titlurile Transgaz, preturile de vanzare urmand sa fie stabilite tot in functie de subscrierile investitorilor institutionali.
Actiunile ar urma sa fie impartite in trei transe, din care una pentru investitorii institutionali si salariatii Nuclearelectrica, iar alte doua destinate investitorilor de retail, in functie de volumul subscrierilor, scrie Mediafax.

Oferta va avea doua preturi, unul minim si unul maxim, iar investitorii institutionali vor fi singurii care pot plasa ordine de subscriere in acest interval, in timp ce ceilalti investitori si salariatii vor fi obligati sa subscrie doar la pretul maxim, potrivit unui proiect de hotarare de guvern.

La fel ca la oferta secundara de la Transgaz, micii investitori, dar si salariatii vor putea cumpara cu discount. In cazul salariatilor va fi un discount fix, in timp ce pentru micii investitori de retail discountul variaza in functie de ziua in care plaseaza ordinele de subscriere. In primele trei zile va fi, cel mai probabil, un discount mai mare, iar din a patra o reducere mai putin atractiva, asa cum s-a procedat la oferta secundara de la Transgaz.
In proiectul de hotarare de guvern nu sunt inscrise si cifrele pentru fiecare transa, respectiv numarul de actiuni scoase la vanzare, preturile si discounturile aplicabile.

Oferta pentru listarea Nuclearelectrica ar urma sa fie lansata in luna iunie potrivit sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Gabriel Dumitrascu.

Inainte de listarea la Bursa, Nuclearelectrica va emite actiuni noi, pentru majorarea capitalului cu 11,077%, din care 10% vor fi vandute la bursa, iar 1,077% vor putea fi cumparate de Fondul Proprietatea, in baza dreptului de preferinta.

Fondul Proprietatea detine in prezent 9,72% din actiunile Nuclearelectrica, insa cel mai probabil nu va cumpara actiunile care ii revin la majorarea capitalului, avand in vedere unele declaratii din luna aprilie ale managerului FP, Greg Konieczny. In AGA de bilant din luna aprilie, Konieczny le-a spus actionarilor ca Fondul Proprietatea ar participa la ofertele pe care le va derula statul doar daca va primi un discount foarte mare.

Daca actiunile ar fi vandute la pretul la care Fondul Proprietatea a evaluat participatia sa la Nuclearelectrica, valoarea ofertei pentru 10% din titlurile producatorului de energie ar fi de aproape 580 milioane lei (128 milioane euro).

Listarea Nuclearelectrica este intermediata de consortiul format din firmele de brokeraj Swiss Capital si BT Securities.

Compania este sub autoritatea Ministerului Economiei, statul detinand 90,28% din actiuni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri