Impozit de 85% pe orice salarii compensatorii sau bonusuri la incetarea contractului de munca - aceasta a fost ideea de la care Guvernul a plecat saptamana trecuta, incercand sa calmeze opinia publica inflamata la auzul informatiei potrivit careia fostii sefi ai unor comisii precum CNVM sau CSA ajunsesera sa incaseze si 230.000 euro net, la incetarea mandatelor. Ce a urmat a fost o intreaga serie de balbaieli, din cauza carora nimeni nu a stiut cu exactitate daca impozitul se aplica doar la institutiile publice, la companiile private sau la companiile de stat.

Introducere: Soc in domeniul privat - toate compensatoriile vor fi taxate


La mijlocul acestei saptamani o ordonanta aprobata de Executiv mentiona ca impozitul de 85% nu va fi aplicat doar pentru fostii membri ai comisiilor din comasarea carora a fost infiintata Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), ci inclusiv in mediul privat, pentru membrii consiliilor de administratie si de conducere, la incetarea contractului de munca inainte de termen.

Premierul Victor Ponta s-a grabit sa infirme faptul ca ordonanta va avea efecte si asupra mediului privat sau asupra companiilor din portofoliul statului, tinand sa mentioneze ca legea se va aplica doar pentru platile compensatorii la care au dreptul fostii membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).


"Vorbim de cele trei comisii care au existat pana la momentul la care s-au unit in ASF, si anume CSA, CNVM si Pensii Private. Acel impozit de 85% se aplica la cei care au facut parte din aceste trei comisii si care si-au votat singuri 20 sau nu stiu cate zeci de salarii compensatorii. Asta am discutat in sedinta de Guvern, asta am aprobat", a declarat Ponta, citat de Mediafax.

Totusi, forma ordonantei publicate in Monitorul Oficial dupa decizia Guvernului nu se refera la acesti fosti membri, ci la toti angajatii cu functii de conducere si persoanele care sunt numite in calitate de membru in consilii de administratie si consilii de conducere, de aici rezultand ca se aplica atat la nivelul intregului sector de stat cat si pentru mediul privat.

Cuprins: Ponta spune ca taxa nu se aplica in cazul companiilor - Blanculescu sustine impozitarea generala


Si pentru ca situatia sa devina chiar mai penibila, in tot acest timp, Ionel Blanculescu consilierul economic al premierului, sustinea ca impozitarea cu 85% a sumelor compensatorii acordate tuturor membrilor din consilii de administratie si de conducere este normala, deoarece si in mediul privat exista un "obraz gros".

"Era normal sa se ia o masura care sa nu discrimineze un anumit sector. Puneti-va in locul actionarilor unei banci care trebuie sa suporte salarii de milioane euro pentru cei care pleaca din sistem pe diverse motive si veti constata ca asocierea este tot cu obrazul gros. Este un obraz gros la stat si un obraz gros la privat”, declara Blanculescu la Realitatea TV.

Pus in fata declaratiilor propriului consilier, premierul a mentionat doar ca „Ionel Blanculescu nu stia ce am adoptat in Guvern", explicand totodata ca acesta nu participa la sedintele de Guvern si, probabil, a fost "o interpretare".

Incheiere: Functionarii au trimis textul gresit la Monitoriul Oficial. Ponta cere demiterea acestora

In final, miercuri, Victor Ponta a „clarificat” intreaga problema: Guvernul ar fi aprobat un anumit text al ordonantei, in vreme ce functionarii au publicat gresit in Monitorul Oficial respectivul act.

"Vad ca adoptam in Guvern acte normative si, dupa aia, se publica altfel. Vreau sa trag un semnal de alarma foarte serios pentru toti ministrii: noi degeaba decidem in sedinta de guvern, ca ne conduc functionarii. Am in fata textul decis in Guvern:

«Prin exceptie de la prevederile privind Codul Fiscal, cota de impozit de 85% pentru veniturile reprezentand sume compensatorii, cu ocazia incetarii contractului de munca, angajatilor cu functii de conducere si persoanelor care sunt numite in calitatea de membru in consilii de conducere din cadrul ASF si din cadrul autoritatilor care se reorganizeaza prin ordonanta de infiintare a ASF».

„Deci, asta am adoptat noi in sedinta de guvern, la Monitorul Oficial a mers altceva”, si-a continuat Ponta sirul explicatiilor.

„Aveti mare grija, vreau sa si dam afara pe cine dintre functionari se crede mai destept decat Guvernul, dar sa stiti ca nu e un caz izolat: e valabil si in Secretariatul General al Guvernului, si la dumneavoastra. Vreau sa va conduceti ministerele, sa va faceti ordine, sa-i supravegheati si sa-i dati afara, ca Legea functionarului public permite, din pacate, sa faci o multime de gafe si tot sa ramai in functie", le-a spus Ponta ministrilor, in sedinta de Guvern.

Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern saptamana trecuta privind Autoritatea de Supraveghere Financiara include trei mari articole.

Primul modifica articolele din ordonanta de infiintare a ASF reducand numarul de membri.

Cel de-al doilea articol stabileste ca, prin derogare de la Codul Fiscal, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru "in consilii de administratie si consilii de conducere".

Ultimul articol reglementeaza conditiile de demitere a managerilor de spitale.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri