Liderul grupului PDL din Senat, Cristian Radulescu, sustine ca, la intalnirea privind componenta ASF, USL "a comunicat partidelor de opozitie faptul ca nu vor avea niciun loc in componenta Autoritatii", conducerea institutiei urmand a fi formata din 6 membri sustinuti de PSD, 4 de PNL si 1 de UDMR.
"Avand 70% majoritate in Parlament, actuala coalitie guvernamentala isi permite sa aiba apucaturi dictatoriale ca si cand ar avea 100%. Negocierile convocate ieri de catre USL asupra componentei Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) s-au dovedit a fi un dictat din partea majoritatii, care doar a comunicat partidelor de opozitie faptul ca nu vor avea niciun loc in componenta autoritatii. In final, conducerea acesteia va fi formata din 6 membri sustinuti de PSD, 4 de PNL si unul de UDMR", se arata intr-un comunicat semnat de liderul grupului PDL din Senat, Cristian Radulescu, citat de Mediafax.

Senatorul PDL afirma ca "este pentru prima oara cand o autoritate aflata sub controlul Parlamentului nu va contine niciun membru sprijinit de opozitie".

Radulescu precizeaza ca, in aceste conditii, PDL va boicota atat audierile candidatilor, cat si votul acestora in Parlament.

"Reducerea numarului de membri ai conducerii ASF, precum si impozitarea platilor compensatorii obtinute de fostii membri ai institutiilor care, prin contopire, au format ASF, s-a dovedit a fi inca o miscare demagogica a premierului Victor Ponta, in conditiile in care ASF se transforma in totalitate intr-o sinecura pentru clientii Guvernului. «Obrazul gros» de care vorbea USL, referindu-se la cei care au luat plati compensatorii de sute de mii de euro este chiar obrazul acestora. Cei care au beneficiat de plati compensatorii sunt membrii ai USL si UDMR. Niciun membru sprijinit de PDL nu a beneficiat de ele, chiar daca mandatul sau a incetat cu 4-5 ani inainte si chiar daca, contractual, avea dreptul la aceste plati", se mai arata in comunicatul semnat de Cristian Radulescu.

Marti, conducerile celor doua Camere au decis ca plenul reunit al Parlamentului se va intruni peste o saptamana pentru a vota noua conducere a Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF).

Vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a aratat ca saptamana viitoare, marti, 18 iunie, la ora 11.00, in sedinta Camerelor reunite ale Parlamentului se va vota noua componenta a conducerii ASF.

"Aceasta decizie face ca noi sa organizam, incepand de astazi pana luni la ora 14.00, depunerea candidaturilor. La ora 16.00, comisiile sesizate in fond vor lua in discutie propunerile care vor veni din partea grupurilor parlamentare pentru componenta institutiei", a spus Dumitrescu.

Potrivit acestuia, avizele vor fi intocmite in seara zilei de luni, urmand ca marti, la ora 11.00, in plenul reunit sa fie supusa votului noua componenta. "De asemenea, liderii grupurilor parlamentare se vor intalni pana la data audierilor pentru a stabili care este componenta in conformitate cu algoritmul reiesit in urma alegerilor", a mai declarat vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu, la finalul sedintei Birourilor Permanente reunite.

Membrii Consiliului ASF vor fi renumiti de Parlament pana la 30 iunie, conform organigramei restranse, luand insa in calcul un prag mai mare al experientei profesionale obligatorii, de minimum 10 ani, a decis Guvernul, aceasta vechime fiind ceruta de catre presedintele Traian Basescu pentru executivi, dar respinsa de Senat.

Membrii Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) au fost validati de catre Parlament la sfarsitul lunii aprilie, dar Guvernul a decis, saptamana trecuta, sa restranga numarul acestora, iar Parlamentul sa se reuneasca din nou pentru a numi membrii Consiliului pana la data de 30 iunie 2013, cand se incheie actuala sesiune.

Ordonanta stabileste ca Autoritatea de Supraveghere Financiara va fi condusa de catre un Consiliu format din 11 membri (in loc de 17), din care vor face parte in continuare un presedinte, un prim-vicepresedinte si trei vicepresedinti, ca membri executivi, dar cu un numar al membrilor neexecutivi redus la jumatate, de la 12 la 6 persoane.

Guvernul a decis insa in acelasi timp ca membrii Consiliului ASF trebuie selectati exclusiv pe baza unei experiente profesionale in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum 10 ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri