Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, a declarat, intr-un interviu pentru gandul.info si preluat de Mediafax, ca privatizarea companiilor de stat din Romania nu a reprezentat un proces perfect, el aratand ca ar fi bine sa existe mai multi ofertanti, mai multi investitori, mai mult interes international.

"Sub nicio forma nu cred ca ceea ce am vazut a fost un proces perfect si ar fi bine sa vedem mai multi actori, mai multe companii implicate, mai multi investitori internationali care sa se intre in companiile romanesti", a spus Harris.

El a aratat ca Romania trebuie sa faca mai multe pentru a starni interesul pentru companiile romanesti pe bursele internationale.
"Eu mi-as dori foarte mult sa reusesc sa consolidez relatiile dintre Bursa de Valori din Bucuresti si Bursa de la Londra. Cred ca Romania ar trebui sa isi promoveze la Londra zonele in care se poate investi. Sunt de parere ca ofertele publice recente pentru companiile din sectorul energiei chiar au starnit interesul si ca exista dorinta actualmente de a face investitii in Romania, in special intr-un astfel de domeniu", a spus Harris.

El a aratat ca ar vrea sa vada mai mult in aceasta zona si a precizat ca atragerea de noi investitori nu se rezuma doar la fonduri noi intr-o companie sau alta, ci si la o noua mentalitate a actionarilor, care ajuta la o orientare mai comerciala in aceste companii.

"Si tocmai de acest lucru avem nevoie. Este important pentru Romania ca aceste companii de stat sa capete o puternica dinamica comerciala", a spus Harris.

In ceea ce priveste procesul de privatizare a CFR Marfa, Harris a spus ca FMI este cel indreptatit sa se pronunte, pentru ca este o cerinta care a venit din partea Fondului.

"As vrea sa comentez la modul general: cred ca, pe parcursul intregului proces de reformare a unor companii de stat, trebuie sa vedem mai multi ofertanti, mai mult interes international, o diversificare mai mare a investitorilor - fie ca este vorba despre persoane din Romania sau despre fonduri mari de investitii cum exista in Londra, care, de exemplu, sunt printre principalii actionari din Fondul Proprietatea", a spus Harris.

El a mentionat, raspunzand unei intrebari, ca Guvernul este cel responsabil de atragerea unor investitori noi pentru a cumpara aceste companii, aratand ca Executivul trebuie sa fie primul care sa prezinte oferta si avantajele pe care aceste companii le au de oferit.

Harris a precizat, totodata, ca in opinia sa reforma companiilor de stat din Romania reprezinta aspectul esential, si nu vanzarea lor.

"As spune, mai degraba, ca reforma acestor companii este aspectul esential. Nu (vanzarea - n.r.), pentru ca exista mai multe elemente ale acestei reforme. Vanzarea unor actiuni ale acestor companii face parte din aceasta reforma si, in unele cazuri, privatizarea lor. Exista, insa, metodologii diferite care se aplica de la caz la caz", a spus Harris.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri