Mai mult de jumatate din actiunile tranzactionate pe Bursa de la Bucuresti (BVB) au inchis primul semestru in scadere, in ciuda inceputului foarte bun de an, cand piata romaneasca ajunsese in topul cresterilor din Europa.

Evolutie actiuni BVB S1 2013

BET si BET-C sunt singurii indici ai Bursei locale care la sfarsitul primului semestru inregistrau cresteri (+2,1%, respectiv 1,3%) . BET urmareste evolutia celor mai lichide zece actiuni din piata, in vreme ce BET-C urmareste evolutia per ansamblu a pietei. In aceeasi perioada BET-FI, indicele SIF-urilor si al FP, a pierdut 3,9%.

Producatorul de sisteme de injectie pentru motoare diesel Mefin Sinaia (MEF) a avut cea mai buna evolutie pe bursa in primele sase luni ale anului, actiunile urcand cu 137%. Mefin este insa una dintre companiile foarte putin tranzactionate, rulajele zilnice ale actiunilor MEF rareori depasind 10.000 lei.

A doua pozitie in topul cresterilor este ocupata de Cemacon Zalau (CEON), care a castigat 98,1%. Cresterea producatorul de caramizi vine dupa ce finlandezii de la KJK Capital Management au cumparat aproape 30% din companie, dubland pretul actiunilor CEON.Top 10 cresteri si scaderi

In jumatatea superioara a clasamentului s-a aflat si Rompetrol Rafinare (+35,6%), Impact (30,8%) si Fondul Proprietatea (10,4%).
Petrom (SNP) si BRD, cele mai mari companii de pe Bursa, au pierdut 4,8%, respectiv 11,2%.
(pentru vizualizarea clasamentului complet, accesati fisierul atasat articolului)


Toate cele cinci societati de investitii financiare au terminat pe minus primul semestru. O buna parte din scaderi au venit insa in T2, cand actiunile SIF s-au corectat cu valoarea dividendelor pe care le-au acordat - unele dintre cele mai mari din ultimii ani.

SIF Transilvania (SIF3) si SIF Moldova (SIF2) societatile care au dat cele mai mari dividende, au scazut cel mai mult, cu 25,9%, respectiv 16,7%. Urmeaza SIF Muntenia (SIF4) si SIF Banat Crisana (SIF1), societate care in acest an nu a acordat dividende.

Producatorul de ambalaje MJ Maillis (MJM) este compania care a inregistrat cele mai mari scaderi in prima jumatate din 2013, deprecierea actiunilor ajungand la 63,3%. Penultimul loc in clasament este ocupat de Romcarbon (ROCE), la foarte mica distanta de binecunoscuta companie de stat Oltchim (OLT), a carei privatiazre a esuat anul trecut si care in prezent se afla in insolventa.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri