Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,36%, intr-o piata unde cei mai multi investitori au continuat sa nu intre la tranzactionare, astfel ca lichiditatea a atins cel mai redus nivel din ultimele trei luni, operatiunile cumuland doar 7 milioane lei.
Majoritatea actiunilor au deschis la preturi usor peste nivelurile de vineri, iar pe parcursul zilei au existat mai multe momente in care nu a fost realizata nicio tranzactie, informeaza Mediafax.

Astfel, rulaje de peste 10.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar 17 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale. Lichiditatea pietei, de 7 milioane lei (1,6 milioane euro), este de trei ori sub rulajul de vineri, de 22,3 milioane lei (5 milioane euro). O lichiditate mai redusa a fost inregistrata pe 1 aprilie, cand operatiunile au cumulat numai 5,4 milioane lei (1,2 milioane euro).

"Deocamdata nu mai este interes pentru pietele emergente si cele de frontiera. Mai mult lobby pentru cresterea ponderii in indicele MSCI Frontier sau includerea in MSCI EM (indici ai pietelor de frontiera si, respectiv, emergente - n.r.) ar ajuta, precum si un sistem de tranzactionare/decontare la fel ca in pietele dezvoltate, ar face mai multi investitori atenti la Romania. Pana atunci, insa, ramanem in zona gri. Nu avem de ce sa ne miram ca nu sunt volume mai mari atat timp cat nu se schimba nimic si nu vedem un efect tangibil al discutiilor despre imbunatatirea guvernantei corporative, despre scaderea costurilor de tranzactionare pentru piata (in cazul ASF si al BVB), dar si despre lipsa unei Contraparti centrale. Nu trebuie sa uitam ca Romania este intr-o competitie globala cu celelalte piete pentru atragerea de capital, iar in aceasta lupta depinde doar de noi daca ne pozitionam mai bine sau mai putin bine fata de ceilalti", a afirmat un broker.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,38%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,54% peste sedinta precedenta.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 0,5%.

In acelasi timp, indicele extins BET-XT a crescut cu 0,52%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,23%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Brokerii cred ca pe parcursul roadshow-ului pentru oferta initiala pe care Nuclearelectrica o va lansa in aceasta luna ar putea atrage atentia unora dintre investitori si asupra pietei in general, insa cel mai probabil acestia se vor rezuma doar la achizitia de titluri in oferta publica.

Actiunile Fondului Proprietatea si Erste au fost cele mai lichide din piata, cu tranzactii de 3,1 milioane lei si, respectiv, de 1 milion de lei, si au asigurat peste jumatate din rulajul bursei. Pretul titlurilor Fondului Proprietatea a scazut cu 0,24%, la 0,618 lei, iar actiunile Erste au urmat evolutia de la Viena si au coborat cu 2,47%, la 91 lei (20,45 euro).

La bursa de la Viena, aceste titluri au coborat cu 0,76%, la 20,35 euro.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 330.000 de lei, fata de 310.000 de lei in sedinta precedenta.
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,4%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri