Investitorii pe aur sunt devastati dupa ce in ultimele saptamani metalul galben s-a prabusit cu circa 40% fata de maximele din 2011. Multi analisti proclama acum sfarsitul raliului si a euforiei pe aur, dar prognozele sunt greu de facut. Ce spune celebrul investitor Jim Rogers care a prezis nivelul de 1.200 dolari pe uncie pana la care s-a prabusit aurul?
Aurul a atins un maxim de peste 1.900 dolari pe uncie in toamna lui 2011, pentru ca in prezent, la mai putin de doi ani, sa fluctueze in jurul nivelului de 1.200 dolari.

O corectie de aproape 40% a descumpanit investitorii si a dat peste cap toate prognozele care estimau un raliu fara de sfarsit pentru metalul galben. Renumitul investitor Jim Rogers, fost partener de afaceri al lui George Soros, a prezis corectia de circa o treime a cotatiei aurului, dar nu exclude ca deprecierea sa mearga si mai mult, pana la 900-1.000 dolari pe uncie.

In urma cu doi ani, cand aurul se invartea in jurul maximelor, Rogers spunea ca aurul ar putea cobori la nivelul de 1.200 dolari.

Speculatorul a explicat acum pentru Business Insider de ce a facut aceasta predictie.

"Aurul a urcat 11-12 ani la rand, ceea ce este o anomalie. Nu mai stiu alte active care sa fi crescut 12 ani la rand fara sa aiba si un an de scadere. Aurul avea nevoie si merita o corectie. Si daca avea sa se intample, unde trebuia sa se opreasca? 1.200 dolari era intre 35% si 40% si o astfel de corectie este ceva normal. Acesta a fost primul numar. As vrea sa va spun ca am avut o formula", a povestit Rogers.




El a mai spus ca nu stie daca aurul a atins un minim, dar ar putea ca dupa cei 12 ani de crestere corectia sa fie mai lunga, sa se intinda chiar pe unu-doi ani.

"Nu am vandut aur sau argint, dar nici nu cumpar. Stau si astept un nou minim", a recunoscut Rogers.

Unul dintre motivele pentru care celebrul investitor nu crede ca aurul si-a incheiat depreciere este faptul ca multe persoane inca sunt euforice cu privire la metalul galben si de obicei un activ nu face un minim pana toate aceste persoane care cred cu tarie in acel activ nu sunt scose din piata. "Nu cred ca multi dintre cei care cred in aur si-au vandut portofoliul", subliniaza Jim Rogers.

Pe de alta parte, o corectie de 50% fata de maxime este ceva normal in piete financiare, potrivit speculatorului, si daca aceasta se va concretiza si in cazul aurului cotatia ar putea cobori undeva intre 900 si 1000 de dolari.

Citeste si interviul exclusiv pe care Jim Rogers l-a acordat Wall-Stree.ro.

Totodata, pietele sunt neprevazute, iar aurul poate oricand sa isi reia trend-ul ascendent, dupa cum remarca analistul Citi Tom Fitzpatrick.

El ne aduce aminte despre anii '70, cand metalul galben a avut o evolutie similara. Atunci, corectia aurului s-a incheiat in august 1976 si a urmat o perioada puternica de crestere, multiplicandu-si de opt ori valoarea pana in 1980, dupa cum arata graficul de mai jos.




Daca aurul este in scadere, nu inseamna ca s-a incheiat si piata bull, crede analistul Citi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri