Fondurile de private equity au investitii in portofoliu care si-au atins si depasit perioada pe care o aveau in vedere in strategia lor de investitii, dar solutiile de exit pentru Romania sunt foarte imitate, afirma specialistii companiei de consultanta EY.
Astfel, toate cifrele indica o perioada inca grea pentru finalizarea unei tranzactii, companiile sub controlul fondurilor de private equity fiind nevoite sa depuna mai mult efort pentru orice tip de vanzare ar lua in considerare: listare, SBO, vanzare catre un investitor strategic.
In Romania, situatia este aceeasi ca la nivel mondial. Fondurile de private equity au investitii in portofoliu care si-au atins si depasit perioada pe care o aveau in vedere in strategia lor de investitii, intre momentul achizitiei si cel al vanzarii obiectului tranzactiei. In plus, solutiile de exit pentru Romania sunt chiar si mai limitate: Bursa de Valori de la Bucuresti nu este considerata inca o solutie pentru unele fonduri de private equity din Romania", afirma consultantii EY.

Pe de alta parte, exista PE-uri care nu au mai ridicat finantare pentru investitii in Europa Centrala si de Sud-Est, iar altele care nu reusesc sa asigure atingerea sumelor tintite pentru investitii in regiunea noastra geografica. Ceea ce inseamna ca multe fonduri sunt concentrate pe exit sau, cel mult, pe adaugiri la portofoliu pentru a creste atractivitatea companiilor pe care le detin.

Secondary buyouts (SBOs) - desemneaza tranzactiile in care controlul unei companii este transferat de la un fond de private equity (PE) la un alt fond de private equity. Acest tip de tranzactie a devenit in ultimii ani una dintre cele mai populare tipuri de exit, ajungand la 28,1% din numarul total de exit-uri din 2012, de la 26,5% in 2011, conform mergermarket.

De ce se intampla acest lucru? Pentru ca lichiditatea pietei a scazut mult in ultimii ani, cumparatorii sunt mai putin interesati si iau decizia de cumparare mai greu, ceea ce inseamna ca optiunile de exit sunt mai limitate. Un argument este numarul de exit-uri de anul trecut, care a scazut de la 1.710, la 1.553 in 2012, iar perspectivele pentru 2013 sunt similare. Datele colectate de Centre for Management Buyout Research, in asociere cu Equistone Partners si EY, arata un numar de 68 exit-uri realizate de PE-uri in Europa in primul trimestru din anul 2013, cea mai mica cifra inregistrata din trimestrul al treilea al anului 2010 pana in prezent.

Atat casele de private equity, afacerile lor din portofoliu, cat si companiile cu apetit pentru tranzactii trebuie sa ramana atente in privinta modelelor de exit. Pentru companii, cumpararea afacerii de la un PE poate fi o perspectiva atractiva. Potrivit unui studiu realizat de EY despre PE-urile din Asia, aproape jumatate din cei intervievati considera ca vanzarile catre investitorii strategici au fost cea mai viabila strategie de exit pentru 2013. In acelasi timp, exit-urile prin listarea la bursa (IPO) au scazut de la 136 la 118 in 2012, cu o proportie de doar 7,6% in totalul exit-urilor.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri