Indicele de dobanda LIBOR (London interbank offered rate) nu va mai fi stabilit de la Londra, urmand sa fie preluat de NYSE Euronext, operatorul bursei de la New York, pentru suma simbolica de o lira sterlina, potrivit presei internationale, care citeaza surse apropiate discutiilor.
Tranzactia ar putea fi anuntata oficial inca de marti, iar aspectele financiare ale intelegerii nu sunt cunoscute in prezent, au declarat pentru Wall Street Journal (WSJ) surse apropiate situatiei, citate de Mediafax.

Sky News noteaza ca NYSE Euronext va plati suma simbolica de o lira.

Trezoreria Marii Britanii va face anuntul la Londra, potrivit Sky si WSJ.

Indicele LIBOR, creat in anii '80 pentru a ilustra costurile la care se imprumuta bancile, a fost administrat pana in prezent, prin firma BBA Libor Ltd., de British Bankers' Association, organizatie patronala cu seidul la Londra, ai carei membri sunt unele dintre cele mai mari banci din lume.
LIBOR, care influenteaza instrumente financiare in valoare de mii de miliarde de dolari, inclusiv dobanzi la credite ipotecare, a devenit in ultimii ani subiect de scandal, dupa ce au fost dezvaluite tentative ale unor banci de a manipula dobanzile in interes propriu.

Trei banci - Barclays, Royal Bank of Scotland (Marea Britanie) si UBS (Elvetia) - au fost sanctionate de Washington si Londra cu peste 1,5 miliarde lire sterline (2,2 miliarde de dolari) pentru implicarea in scandalul manipularii dobanzilor. Multe alte banci sunt anchetate.

Autoritatile britanice cauta un nou administrator pentru LIBOR incepand de anul trecut, dupa ce au stabilit ca dobanzile nu ar trebui influentate de un grup de lobby al bancilor.

O sursa citata de WSJ sustine ca, desi LIBOR va fi administrat de la New York, indicele va fi in continuare reglementat din Marea Britanie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri