Bursa de la Bucuresti a incheiat a patra sedinta consecutiva in crestere usoara, cu 0,76%, intr-o piata unde un deal cu peste 3% din actiunile Fondului Proprietatea (FP) a dus lichiditatea la cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni
In ultimele patru sedinte, indicele general al BVB, BET-C, a crescut cumulat cu 2,17%, insa cei mai multi investitori au ramas pe pozitii de asteptare, astfel ca rulajele au continuat sa fie reduse.

"Nu este de mirare ca lichiditatea a scazut odata cu venirea verii, fiind aproape o traditie ca in aceasta perioada investitorii sa fie mai putin activi. Pana acum am avut destul de multe motive sa avem lichiditate scazuta, precum ziua nationala a SUA, sedintele Fed si BCE, dar si debutul perioadei de raportari financiare din SUA. Cred ca dupa terminarea sezonului de raportari financiare vom asista la o crestere a lichiditatii si a interesului investitorilor pentru piata de capital", a declarat pentru Mediafax Ciprian Birsan, trader la firma de brokeraj Transilvania Capital.

In sedinta de marti, investitorii au tranzactionat pe piata principala actiuni de 15 milioane lei (3,4 milioane euro) pe piata principala, suma din care doua treimi au reprezentat operatiuni cu actiunile Fondului Proprietatea (9,7 milioane lei).

Cu aproape 50 de minute inainte de inchiderea sedintei a fost efectuat un deal, cu un pachet de actiuni reprezentand 3,012% din titlurile Fondului Proprietatea, pentru 264,5 milioane lei (59,5 milioane euro). Astfel, rulajul bursei a ajuns marti la 281,7 milioane lei (63,3 milioane euro), suma cu mult peste cel inregistrat luni, de numai 16,7 milioane lei (3,7 milioane euro).

Unii brokeri cred ca deal-ul ar putea fi un schimb de actiuni contra unor warrant-uri ajunse la scadenta sau care urmeaza sa fie lansate, avand in vedere ca astfel de tranzactii s-au mai realizat pe piata in ultimii ani.

O lichiditate mai mare decat cea de marti a fost inregistrata pe 9 noiembrie, cand transferurile au cumulat 308,5 milioane lei (68,2 milioane euro). Peste 91% din rulajul de atunci a fost asigurat de trei deal-uri cu 3,86% din actiunile Fondului Proprietatea, in valoare cumulata de 282,1 milioane lei (62,5 milioane euro).

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost cu 0,69% peste nivelul de luni, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,61% peste inchiderea de luni.
In acelasi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,47%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a incheiat ziua in stagnare.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,34%.
Pe segmentul destinat obligatiunilor au fost transferate patru pachete de titluri de stat, prin deal-uri, in valoare cumulata de 35,4 milioane lei (aproape 8 milioane euro).

Un rulaj mai ridicat decat de obicei a fost inregistrat si pe piata Rasdaq, unde tranzactiile au cumulat 4,9 milioane lei, fata de numai 158.000 de lei in sedinta precedenta.

Peste 85% din rulajul pietei a fost asigurat de un deal cu 17,37% din actiunile firmei Nord Bucuresti (NORD), controlata de presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru, pentru 4,1 milioane lei.

Pachetul de actiuni Nord tranzactionat este similar participatiei pe care SIF Transilvania o are la firma. Titlurile au fost transferate la pretul de 6,75 lei, de peste trei ori mai mare fata de cotatia precedenta, de 2,01 lei/actiune.
La inchiderea pietei principale, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri