Intarirea leului fata de dolar este asteptata sa reduca sansele unei majorari semnificative a pretului carburantilor in Romania, sunt de parere analistii firmei de brokeraj Noble Securities.
Saptamana trecuta pretul petrolului Brent a ajuns la maximul ultimelor luni, respectiv intr-o zona de pret neatinsa dupa zilele de inceput de aprilie (107- 109 USD/baril). In ceea ce priveste leul, acesta a oscilat in ultimele saptamani pe pietele financiare in jurul intervalului de 3,45-3,47 lei pentru 1 dolar, depasind astfel plafonul de la inceputul lunii aprilie, cand cotatia se situa in zona 3,42- 3,45 lei pentru 1 USD.

Discursul presedintelui FED de miercurea trecuta a aratat ca autoritatile americane nu se grabesc sa reduca semnificativ stimulentele monetare si a condus la deprecierea dolarului american, asa incat inclusiv leul a profitat de aceasta evolutie: moneda nationala a incheiat saptamana trecuta cu o cotatie de 3,3774 lei pentru 1 dolar american, adica sub plafonul de la inceputul lui aprilie.

"Astfel, desi petrolul s-a scumpit in ultimele saptamani, ne asteptam ca recenta apreciere "surpriza" a Leului fata de Dolarul american sa reduca deocamdata posibilitatea unor noi majorari (semnificative) ale preturilor carburantilor in Romania in perioada imediat urmatoare; insa, dupa cum observam, pietele trec printr-o perioada extrem de volatila, iar valorile marfurilor si valutelor pot suporta modificari majore chiar de la o zi la alta, cu efectele de rigoare", a declarat Silviu Pojar, sales manager Noble Securities, sucursala din Romania.

Pretul petrolului Brent, relevant pentru Europa, s-a aflat pe un trend ascendent in ultimele 3 saptamani, marcand o crestere de la nivelul de 100,69 USD pe baril la inceputul intervalului mentionat, pana la 108,94 USD/baril vinerea trecuta, la finele zilei de tranzactionare, ceea ce inseamna o crestere de cca 8,2% per ansamblul perioadei respective.

Declaratiile presedintelui FED din iunie au actionat asupra pretului petrolului in doua etape; initial, dupa anuntul privind posibilitatea reducerii stimulentelor financiare in 2013, petrolul a scazut in principal ca efect al intaririi monedei americane: in general, petrolul este apreciat de investitori atunci cand USD scade, iar acum a avut loc reciproca.

Apoi, dupa primele zile de soc, investitorii au interpretat declaratiile FED ca intarind perceptiile privind revenirea economiei americane- cel mai mare consumator de petrol la nivel mondial- ceea ce a stimulat cererea globala de petrol, preturile incepand sa creasca: petrolul Brent a ajuns la cotatii neatinse din aprilie, iar petrolul West Texas Intermediate (WTI, relevant pentru piata americana) a atins maximul ultimelor 15 luni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri