Bursa a incheiat sedinta in stagnare, intr-o piata unde cei mai multi investitori au continuat sa nu intre la tranzactionare, iar rulajul a fost salvat de cateva tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), Erste (EBS) si deal-uri cu titluri Transgaz (TGN), SIF Oltenia (SIF5) si BRD, scrie Mediafax.
Piata a deschis ziua in scadere usoara, insa dupa prima jumatate de ora s-a intors in imediata apropiere a nivelului de vineri, pentru ca dupa ora 15:00 sa intre din nou pe scadere. La finalul sedintei, indicele general al Bursei, BET-C, a trecut pe crestere nesemnificativa, cu 0,09%.

La fel ca in sedintele precedente, volumele de tranzactionare au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni, astfel ca rulaje de peste 20.000 de lei au inregistrat titluri emise de doar 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"Statistic vorbind, luna iulie este o luna cam moarta din punctul de vedere al tranzactiilor. Luna aceasta este una de pauza pentru investitori, piata «trezindu-se» uneori de unele deal-uri mai mari. Cred ca luna august va fi mai prolifica, avand in vedere istoricul anilor anteriori", a declarat directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 17,4 milioane lei (4 milioane euro), valoare cu 22% sub rulajul de vineri, de 22,5 milioane lei (5,1 milioane euro). Peste trei sferturi din lichiditatea de luni a fost asigurata de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (6,7 milioane lei, din care o tranzactie de aproape 3,9 milioane lei), Erste (4,3 milioane lei) si deal-uri cu actiunile Transgaz (925.000 de lei), SIF Oltenia (797.000 de lei) si BRD (380.000 de lei).

Actiunile Fondului Proprietatea au scazut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,647 lei, iar titlurile Erste au crescut cu 1,02%, la 99,2 lei.

"In privinta actiunilor Erste, tranzactiile s-au intensificat dupa anuntul despre majorarea de capital social. Probabil ca unii investitori mari au preferat sa cumpere direct din piata decat sa participe la majorarea de capital social, motivul constand in costurile ridicate ocazionate de participare la suplimentarea capitalului", a mai spus brokerul.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost in stagnare, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,28% sub nivelul de vineri.

Actiunile Transgaz (TGN) au continuat linia descendenta din ultimele sedinte si au scazut cu 0,93%, fiind cotate la 186,25 lei. Operatiunile cu actiunile Transgaz au cumulat 117.000 de lei.

Compania a anuntat vineri dimineata ca a cheltuit 110,7 milioane lei (25,1 milioane euro) pentru proiectul gazoductului Nabucco Vest, iar intrucat proiectul nu s-a concretizat compania de stat va raporta aceasta suma drept pierdere. Aceasta suma ar putea creste cu alte 6,6 milioane de lei, inregistrate drept cheltuieli pentru dezvoltarea Nabucco.

Indicele BET-FI, care reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat ziua cu 0,79% sub nivelul de vineri. Titlurile FP au scazut nesemnificativ, cu 0,08%, iar actiunile celor cinci SIF-uri au coborat cu 0,68% - 1,6%.

Totodata, cei doi indici extinsi ai BVB, BET-XT si BET-BK s-au plasat cu 0,21% sub sedinta precedenta.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile si FP, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Pe segmentul destinat obligatiunilor au fost transferate cinci pachete de titluri de stat, pentru 31,8 milioane lei (7,2 milioane euro).

Tranzactiile realizate pe piata Rasdaq au insumat 162.000 de lei, fata de doar 38.600 de lei in sedinta de vineri. Piata Rasdaq a consemnat vineri cel mai redus rulaj de dupa 30 mai 2012, data cand operatiunile au cumulat doar 37.480 de lei.

La finele lunii mai a anului trecut, prudenta investitorilor a impins lichiditatea la cel mai redus nivel din ultimii peste 15 ani, un rulaj mai redus decat pe 30 mai 2012 fiind inregistrat pe 20 ianuarie 1997, cand operatiunile au totalizat numai 37.580 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,4%. In acelasi timp, majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est inregistrau variatii nesemnificative, cele mai vizibile miscari fiind inregistrate de pietele de la Zagreb si Budapesta, care au coborat cu 0,8% si, respectiv, cu 2%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri