Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a amendat BT Asset Management si firma ceha de brokeraj Wood&Company si a sanctionat cu avertisment alti patru actionari din "grupul Banca Transilvania" pentru ca nu si-au redus partcipatia la SIF Moldova sub pragul legal de detinere la SIF-uri, de 5%, informeaza Mediafax.
Fosta autoritate a pietei de capital, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), ale carei atributii au fost preluate de Autoritatea de Supraveghere Financiara, a emis in luna aprile o ordonanta prin care a dispus ca acesti actionari sa isi reduca participatia la 5% la SIF Moldova in termen de trei luni.

Tot atunci, CNVM a limitat la 5% drepturile de vot pentru "grupul Banca Transilvania" si firma ceha de brokeraj Wood&Company, care detin impreuna 9,8% din actiunile societatii de investitii.

Comisia a stabilit ca cele doua parti actioneaza concertat, avand in vedere un deal realizat la 8 martie intre "grupul Banca Transilvania" si Wood&Company cu 4,91% din titlurile SIF Moldova, in ultima zi in care investitorii care cumparau actiuni aveau dreptul sa participe la AGA.

Totodata, Comisia a aratat ca mai multe persoane grupate in jurul Bancii Transilvania actioneaza concertat, printre acestea regasindu-se presedintele CA al bancii, Horia Ciorcila, administratorul de investitii al BT Asset Management si doua dintre fondurile administrate de acesta.

ASF a decis marti sa santioneze cu amenzi de 20.000 lei BT Asset Management, in calitate de administrator al fondurilor care detin actiuni SIF Moldova, si firma ceha de brokeraj Wood&Company, pentru ca nu au respectat ordonanta CNVM privind reducerea participatiei la sub 5%.

Printre cei patru actionari persoane fizice sanctionati doar cu avertisment se numara si Horia Ciorcila, presedinte-director general al Bancii Transilvania.

Fondul de investitii BT Invest1, din grupul Banca Transilvania, a scos, pe 19 iulie, la vanzare un pachet reprezentand 2,5% din actiunile SIF Moldova (SIF2), insa nu le-a vandut deoarece a cerut un pret de 2,06 lei/actiune, aproape dublu fata de ultima cotatie a acestor actiuni pe bursa la data respectiva, de 1,21 lei/titlu.

Actiunile SIF Moldova au incheiat sedinta bursiera de marti in crestere cu 1,12%, fiind cotate la pretul de 1,178 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a societatii de investitii financiare este de 611,487 milioane lei (139,3 milioane euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri