Romania se afla pe un drum bun din punct de vedere economic, considera analistii Erste Group, care plaseaza tara noastra in topul celor mai atractive piete de fronitera. Acestia spun ca sunt optimisti cu privire la revenirea economiilor din regiune.
„Principalii indicatori indica o revenire a cresterii in ECE. Reforma sistemului de pensii polonez ar putea avea efecte mai putin negative decat se credea in general, in vreme ce tensiunile din Turcia par sa se reduca. Ne vom creste expunerea pe Polonia si consideram ca Romania este cea mai atractiva piata de frontiera”, se mentionenaza intr-un raport al Erste.

Austriecii si-au imbunatatit recent estimarea de crestere economica pentru Romania, datorita unui an agricol considerat foarte bun. Erste anticipeaza o crestere reala a PIB de 1,8% la sfarsitul anului 2013, in vreme ce pentru 2014 estimarea este de 2,3%.

Dintre tarile analizate de austrieci, doar in cazul Turciei exista o estimare de crestere a PIB mai optimistia (+3,6%).

De asemenea, analistii Erste se asteapta la o continuare a politicii BNR de scadere a dobanzii de referinta.

„Banca Nationala a Romaniei tocmai a inceput un ciclu de reducere a dobaznii cheie in luna iulie. Ne asteptam la inca doua reduceri a dobanzii pana la sfarsitul lui septembrie”, mentioneaza acestia.

La nivel de tara, acestia recomanda investitorilor sa isi intoarca din nou privirile catre Polonia.

„Pe masura ce devine din ce in ce mai clar ca reforma sistemului de pensii nu va pune presiune la vanzare pe burse, actiunile poloneze din domeniul financiar ar trebui sa inregistreze evolutii pozitive. Mentinem de asemenea si Fondul Proprietatea in topul recomandarilor noastre, avand in vedere ca Romania inregistreaza un progres economic vizibil. Eventualele oferte publice ar putea sa marcheze revenirea Bursei (n.red. de la Bucuresti)”, adauga analistii austrieci.

Piata de capital romaneasca a crescut cu 2,5% in ultima luna in vreme ce la nivelul intregului an cresterea ajunge la 3,8%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri