Veniturile SIF Moldova au scazut cu 17% in primul semestru, la 170,7 milioane lei (38,8 milioane euro), iar cheltuielile au avansat cu 18%, la 80,3 milioane lei (18,3 milioane euro), ca urmare a majorarii costurilor cu investitiile cedate.
In perioada similara a anului trecut, SIF Moldova a consemnat venituri de 207,2 milioane lei si cheltuieli de 63 milioane lei, scrie Mediafax.

Cheltuielile cu investitiile financiare cedate (diferenta negativa dintre valoarea contabila a titlurilor sau costul de achizitie si pretul lor vanzare) au crescut in primul trimestru din 2013 cu doua treimi, la 59,1 milioane lei (13,4 milioane euro), fata de 35,6 milioane lei in perioada similara a anului trecut. Majorarea a fost determinata de costurile actiunilor vandute la momentul respectiv.

SIF Moldova a inregistrat in primele sase luni venituri din investitii financiare cedate de 115 milioane lei (26,2 milioane euro), in scadere cu 20% fata de nivelul din primele sase luni ale anului trecut, de 145 milioane lei. Societatea a vandut in primele sase luni 0,036% din actiunile BRD si 0,0861% din titlurile Erste.

"Credem in aceasta acțiune (Erste - n.r.), dar asta nu ne va face sa ezitam sa o folosim ca sursa de finanțare. Orice deținere a noastra este tratata atat individual, din punct de vedere fundamental, tehnic si in contextul portofoliului, dar si al managementului lichiditaților (...) Avem si alte exemple, cum ar fi ca am intrat in cele doua plasamente de la Petrom, atat cel al BERD (de la finele lunii noiembrie - n.r.), cat si cel al FP (in luna mai - n.r.), deci ne-am marit foarte mult expunerea, am marcat si iar am intrat la un cost mai jos. Nu pot sa spun decat ca ne-a iesit foarte bine", a declarat, vineri, vicepresedintele Consiliului de Administrație si directorul general adjunct al SIF Moldova, Claudiu Liviu Doros.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a vandut in noiembrie 0,4% din actiunile OMV Petrom (SNP) pentru 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro), iar in luna mai Fondul Proprietatea a cedat 1,11% din actiunile OMV Petrom pentru 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro).

Doros a menționat ca SIF Moldova ar putea vinde actiuni din participațiile la companiile importante din portofoliu pentru a cumpara cu banii respectivi acțiuni in cadrul ofertelor publice pe care statul le va derula pentru listarea unor companii la bursa.

"Trebuie sa ne uitam la actiunile care sunt atat lichide, cat si la cele care au capacitatea de a genera profit si cash intr-un termen relativ scurt. Avem mai multe astfel de acțiuni, precum este Erste in primele 10 societați. Oricare dintre ele constituie o sursa potențiala pentru lichiditați in acest moment, daca vorbim de Erste, BRD, FP, de ce nu si Transelectrica si Transgaz, dar nu vom folosi acest portofoliu, pe care l-am creat cu o anumita strategie, decat daca intr-adevar aceste IPO-uri sunt oportunitați din punct de vedere al prețurilor", a afirmat el.
Printre cele mai importante participații din portofoliul SIF Moldova se regasesc Erste (0,7% din acțiunile bancii, reprezinta 21,4% din valoarea totala a activelor SIF), BRD (2,28% din acțiuni - 10% din active), Banca Transilvania (5% din acțiuni - 9,85% din active), Fondul Proprietatea (1,37% din titluri - 9,84% din active)

"In cazul emitentului BRD, dezinvestirea s-a realizat ca urmare a analizelor fundamentale si tehnice, luand in considerare riscurile privind inlocuirea finantarii ieftine de la Societe Generale cu alte surse de finantare si a reducerii costului riscului in conditiile necesitatii cresterii ratei de acoperire a creditelor neperformante. Vanzarile s-au efectuat la un pret mediu de peste 9 lei/actiune, in conditiile in care pretul de inchidere la 28 iunie 2013 a fost de 7,48 lei/actiune. Operatiunile pe emitentul Erste au luat in considerare evolutiile negative ale creditelor neperformante apartinand subsidiarelor est-europene. S-a urmarit fructificarea profiturilor generate de riscul ridicat al actiunii care a avut un trend de scadere in perioada analizata. Vanzarile s-au efectuat la un pret mediu de peste 107 lei/actiune, in conditiile in care pretul de inchidere la 28 iunie 2013 a fost de 93,3 lei/actiune", se arata in raportul financiar semestrial al SIF Moldova.

Veniturile din dividende au crescut cu aproape 8%, la 26 milioane lei (5,8 milioane euro), fata de aproape 24 milioane lei in primul semestru al anului trecut.

SIF Moldova a incheiat primul semestru cu un castig de 83 milioane lei (aproape 20 milioane euro), in scadere cu 35% fata de cel din perioada similara a anului trecut, de 128,8 milioane lei. Castigul din primele sase luni a fost sustinut de vanzari de participatii din portofoliu (115 milioane lei), precum si de dividendele incasate de la companiile din portofoliu (26 milioane lei).

Din tranzactii, societatea de investitii financiare a consemnat un profit de 56 milioane lei (12,7 milioane euro).

SIF Moldova a investit in primele sase luni 80 milioane lei (18,2 milioane euro). Cele mai mari investitii au fost directionate catre actiuni (67 milioane lei), restul banilor fiind plasati in obligatiuni (7,9 milioane lei) si unitati de fond (5,4 milioane lei).

"Sectorul energetic reprezinta pilonul principal in operatiunea de consolidare a portofoliului, fiindu-i alocate 70% din totalul investitiilor in actiuni efectuate pe parcursul primului semestru din 2013. S-au urmarit alocari pe emitenti strategici: OMV Petrom, Transgaz, Fondul Proprietatea, Transelectrica, Conpet, Electromagnetica, CEZ AS si Rompetrol Well Services (...) pe anumiti emitenti din
sectorul energetic s-au efectuat si marcari de profit", potrivit raportului citat.

Totodata, administratorii SIF Moldova precizeaza ca si-au marit participatia la Transgaz, de la 1,383 la 2,01% din capital, in cadrul ofertei publice secundare derulate in luna aprilie.

Societatea de investitii financiare a vandut actiuni OMV Petrom in primele trei luni din acest an, participatia coborand de la 0,3459 la 0,293%, pentru ca apoi sa cumpere pana la o detinere de 0,35% din capitalul companiei petroliere.

Pe de alta parte, SIF Moldova a cumparat actiunie FP in primul trimestru, majorandu-si pachetul de la 1,491% la 1,503%, iar in al doilea trimestru si-au diminuat participatia pana la 1,37%.

La finele lunii iunie, SIF Moldova avea un activ net de 1,067 miliarde lei, cu 5,09% sub cel din luna mai si cu 2,12% fata de finele anului trecut.

Societatea avea 5,8 milioane de actionari la finalul lunii iunie. Actionarii din Romania controleaza 73% din actiunileSIF Moldova, in timp ce investitorii strai au in portofoliu 27% din titluri. Totodata, 51% din actiuni erau detinute de persoane fizice (5,8 milioane romani si 2 persoane din strainatate), iar 49% din titluri se aflau in posesia unor firme (282 din Romnania si 25 din strainatate).

Actiunile SIF Moldova au fost suspendate vineri de la tranzactionare pentru publicarea rezultatelor financiare si deciziilor CA. Titlurile au revenit la tranzactionare la ora 15:10, iar cel mai recent transfer a fost perfectat la pretul de 1,17 lei, in stagnare fata de joi. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a societatii de investitii financiare este de 607,33 milioane lei (136,9 milioane euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri